sigurnosni razlozi

Ajvar Bakina tajna povučen sa tržišta u Srbiji. Provjerili smo ima li spornih serija na policama u BiH

Proizvođač ajvara Bakina tajna obavijestio je potrošače da je sa tržišta Srbije povukao dvije serije blagog ajvara od 550 grama.

Riječ je o proizvodu Bakina Tajna Ajvar 550 grama blagi, serija 6610290724, s rokom upotrebe do 29. jula 2026. i Bakina Tajna Ajvar 550 grama blagi, serija 6610300724, s rokom upotrebe 30. jula 2026. godine.

Tragom te informacije provjerili smo da li se navedeni proizvod povlači i sa polica bh. trgovina.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić kazao je za Raport da do ovog momenta nisu zaprimili službenu informaciju da su lotovi navedenog proizvoda koji se povlače s tržišta Republike Srbije stavljeni na tržište Bosne i Hercegovine.

Iz Agencije podsjećaju da sukladno članku 25. stavak 1. Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane uz hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni su osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.

Ako subjekt u poslovanju s hranom zna ili opravdano sumnja da hrana koju je uvezao, proizveo, preradio, stavio na tržište ili distribuirao, ne udovoljava zahtjevima zdravstvene ispravnosti, dužan je, sukladno članku 27. stavak 1. Zakona o hrani, odmah spriječiti stavljanje hrane na tržište, odnosno u slučajevima kada proizvod nije više pod njegovom neposrednom kontrolom o tome odmah obavijestiti mjerodavna tijela.

"Do trenutka pripreme odgovora na Vaš upit, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem mjerodavnih inspekcijskih tijela i Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), nije zaprimila službenu informaciju da su lotovi navedenog proizvoda koji se povlače s tržišta Republike Srbije stavljeni na tržište Bosne i Hercegovine", potvrđeno je za Raport iz Agencije za sigurnost hrane BiH.