velika šteta

Nacionalna galerija u Londonu zabranila unošenje tekućine nakon napada aktivista na umjetnička djela

Nacionalna galerija u Londonu zabranila je unošenje tekućine - osim napitaka za bebe i lijekova na recept - nakon napada aktivista na njena umjetnička djela, uključujući Suncokrete Vincenta van Gogha.

Londonski muzej također je pozvao posjetitelje da nose "minimalno stvari" i "bez velikih torbi".

"Nažalost, sada smo došli do tačke u kojoj smo bili prisiljeni djelovati kako bismo zaštitili naše posjetitelje, osoblje i kolekciju", stoji u saopćenju.

Muzej je naveo nekoliko napada na umjetnine od jula 2022., uključujući The Hay Wain Johna Constabla i Velazquezovu Rokeby Venus, kao i na Suncokrete.

"Takvi napadi prouzročili su fizičku štetu umjetničkim djelima, uznemirili posjetitelje i osoblje, te ometali našu misiju da osiguramo da velika umjetnost bude dostupna svima, posvuda za uživanje.

Dva od ovih napada dogodila su se u posljednje dvije sedmice i zato smo donijeli tešku i nesretnu odluku da promijenimo način na koji radimo u doglednoj budućnosti", saopćili su iz Muzeja.

    Dodali su da sva vrata u galeriju imaju detektore metala gdje će pregledavati torbe i ruksake.

    Prošlog su mjeseca dvije verzije slavnih Suncokreta nizozemskog majstora pogođenje - supom.

    Nijedna slika nije oštećena, ali tužitelji su rekli da okviri jesu, čija se vrijednost procjenjuje na 10.000 do 20.000 funti (između 12 i 24 hiljade eura).

    Tri pristalice porketa Just Stop Oil izjasnile su se da nisu krive za krivično djelo štete.

    Taj se incident dogodio nakon što su dvojica aktivista Just Stop Oila zatvoreni jer su u oktobru 2022. oštetili okvir jednog od Van Goghovih Suncokreta u galeriji u vrijednosti do 10.000 funti.

    Mimo toga, dvije su se aktivistice zalijepile za Constableov The Hay Wain u julu 2022.