poduži dosije

Zvicerov blizak saradnik uhapšen u Barceloni. Dovodili ga u vezu i s atentatom na predsjednika Haitija

Nikola Vušović Džoni uhapšen je u Barceloni, u velikoj akciji srbijanske i španske policije.

Ove informacije objavio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Nikola Vušović Džoni uhapšen je u Barceloni u koordinisanoj akciji UKP i španske policije po našoj Interpolovoj potjernici", rekao je Dačić.

Potjernica za Vušovićem raspisana je 2022. godine. Prema navodima optužnice, on je blisko sarađivao i održavao kontakt s odbjeglim vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Kriminalna grupa

Vušović iza sebe ima poduži krivični dosije. Navodno je saradnik kavačkog klana.

Većina pripadnika njegove kriminalne grupe uhapšena je prije nekoliko mjeseci u velikoj akciji policije. Oni su, između ostalog, osumnjičeni i za nekoliko ubistava, kao i pokušaja ubistava.

Mediji su pisali i da je Vušović „specijaliziran“ za "komplicirana" ubistva.

Srbijanski istražni organi potraživali su ga zbog „dovršenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“.

Međutim, on je na kraju oslobođen.

Vušović je u martu 2021. hapšen u Dominikanskoj Republici, ali umjesto da bude izručen Srbiji koja traga za njim, pušten je iz ekstradicionog pritvora, prenosi Politika.

Interesantno je da se Vušović tada dovodio u vezu s atentatom na predsjednika Haitija Jovanela Moiza u noći između 6. i 7. jula. Međutim, ti navodi nikada nisu potvrđeni.

Upali u rezidenciju

Moiza je ubila grupa neidentificiranih komandosa nakon što su upali u njegovu rezidenciju oko jedan sat poslije ponoći. Vušević je u javnosti poznat još pod nadimcima Ludi Džoni i Ćopavi Džoni.

Vušović se prvi put u žiži javnosti našao 2010., kada je uhapšen zajedno sa ubijenim vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi.

Oni su se tada sumnjičili za preprodaju droge, kao i za oružje i eksploziv. Također se već tada sumnjalo da su učestvovali i u pokušajima ubistava.