pokrenuta istraga

Skandal u Barceloni, lažnom menadžer uplatili milion eura za transfer Lewandowskog

Skandal u Barceloni.

Slavni španski klub prebacio je milion eura lažnom savjetniku u sklopu transfera Roberta Lewandowskog (36) iz FC Bayerna.

Incident se dogodio u ljeto 2022. godine, kada je Barca potpisala poljskog napadača uz odštetu od 45 miliona eura plus bonusi njemačkom gigantu.

Dobili mailove

Krajem jula nekoliko klupskih čelnika dobilo je e-mailove, navodno od agenta Lewandowskog Pinija Zahavija.

U poruci je pisalo da menadžerske naknade za transfer treba prenijeti na račun u Banci Kipra.

Navodni Zahavi dao je sve potrebne podatke: IBAN, SWIFT kod i ime navodnog advokata Michaela Gerardusa Hermanusa Demona. Barca je nasjela na pogrešnog menadžera i prebacila traženu svotu od milion eura.

Srećom za klub, banka je blokirala isplatu. Jer, prema nalazima istrage, račun je otvoren tek u julu 2022. i do tada nije pokazivao nikakve transakcije.

Vlasnik računa tada je pokušao izvršiti pritisak na banku i zaprijetio tužbom Evropskoj nogometnoj federaciji (UEFA). Međutim, banka je ostala čvrsta i zatvorila račun u oktobru 2022.

FC Barcelona je službeno izjavila da je bila žrtva pokušaja prevare, ali da je novac vraćen.

Klub je potvrdio da je primio e-mailove u julu 2022. u kojima je traženo milion eura, te još dva maila kasnije 2023., od kojih je u svakom traženo dodatnih 250.000 eura.

Barca je tada obavijestila vlasti, ali policija nije mogla ništa poduzeti jer nije bilo formalne žalbe. U međuvremenu, Zahavi je uvjeravao da ne poznaje advokata Michaela Gerardusa Hermanusa Demona i da nikada nije imao kontakt s njim.

Menadžer se nije žalio

Barca je tek mjesec nakon transfera pitala Zahavija je li tražio isplatu na Kipar. Agent je rekao "ne". Također se nije žalio, vjerujući da će to učiniti oštećeni klub.

Istražitelji su pronašli i kontaktirali Michaela Gerardusa Hermanusa Demona.

On nije registriran kao advokat ni u jednoj evropskoj državi, živi u Arnhemu (Nizozemska) i ima 51 godinu. Vidljivo je to i na njegovim društvenim mrežama uz fotografiju na Camp Nouu, Barcinom stadionu.

Demon je tvrdio da su njegovi dokumenti ukradeni i da su možda korišteni za otvaranje računa u kiparskoj banci. Dalja objašnjenja nije želio davati.

Međutim, prema kiparskoj banci, "nemoguće" je otvoriti račun s ukradenim dokumentima.

Portparol je naglasio da se provjerava autentičnost pasoša i identifikacijskih dokumenata te da se računi otvaraju tek nakon ličnog sastanka ili videokonferencije.

    Kako do sada nije podnesena prijava, nije bilo ni krivičnog progona.