bohemian rhapsody

Ovo je vjerovatno najbolja pjesma u historiji muzike. Međutim, samo 4 čovjeka na planeti znaju značenje teksta

"Bohemian Rhapsody" je najpoznatija pjesma britanske rock grupe "Queen". Pjesmu je napisao pjevač Freddie Mercury.

Direktori i producenti grupe bunili su se kada su prvi put čuli pjesmu i tražili da se skrati srednji dj. S dužinom trajanja od 5:55 minuta, pjesma je bila duplo duža od tadašnjeg prosječnog singla. Vjerovali su da se pjesma neće vrtjeti na radijskim postajama i da neće postići uspjeh.

Prevarili su se!

Singl je objavljen 31. oktobra 1975. i odmah je zasjeo na prvo mjesto britanske ljestvice i ostao tamo 9 tjedana. Danas se smatra jednom od najlegendarnijih pjesama svih vremena, iako niko ne zna značenje teksta.

Prema riječima članova benda, Freddie je već imao cijelu pjesmu u glavi i samo je trebao prenijeti ideju ostalima. Ljudima bliskim pjevaču već je tada bilo jasno – “Bohemian Rhapsody” je autobiografska pjesma.

Freddie Mercury je svojedobno izjavio da pjesma govori o ljubavnim vezama, ali nikada nije želio elaborirati njezino značenje. Tekstopisac Tim Rice, koji je dobro poznavao pokojnog pjevača, tvrdi da su stihovi zapravo Freddiejevo priznanje da je gay.

"Sasvim mi je očito da je ovo Freddiejeva ispovijest. U stihu „Mama, upravo sam ubio čovjeka“ („Mama, upravo sam ubio čovjeka“) Freddie je ubio starog sebe, osobu koja je do tada bio. Redak "Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead" ("Prislonio sam mu pištolj na glavu, povukao obarač i sad je mrtav") znači da je prethodna hetero osoba mrtva. Uništio je osobu kakva je pokušavao biti i sada pokušava živjeti s novim Freddyjem - rekla je Rice.

Freddiejev prijatelj tvrdi da rečenica "I see a little silhouette of a man" govori o tome da ga još uvijek proganja ono što je učinio.

Pjesma o tome kakav je život mogao biti

Leslie Ann Jones, Freddiejev biograf, slaže se s ovom teorijom i dodaje da je jednom pitala Freddieja je li pjesma njegova ispovijest. Nasmijao se i nakon kratke šutnje rekao da nije vrijeme za to.

Njegov ljubavnik Jim Hutton potvrdio je to nakon Freddiejeve smrti.

Nikada to nije namjeravao javno priznati, morao se pretvarati da je heteroseksualac zbog obitelji. Bila je to Freddiejeva ispovijest o tome kakav je njegov život mogao biti, koliko bi bio sretniji da je mogao biti ono što jest. Svijet je dobio priliku čuti maštovito remek-djelo, složeno i slojevito, s jednostavnom porukom. Ta je pjesma bila ono što je Freddie zapravo bio - rekao joj je Jim Hutton.

"Bohemian Rhapsody" je ponovno izdana nakon Mercuryjeve smrti 1991. Ponovno je ušla na top ljestvice i tamo se zadržala 5 tjedana. Danas je to jedina pjesma koja je četiri kalendarske godine bila broj jedan na britanskim ljestvicama.

Godine 2004. radio BBC proglasio ju je najslušanijom pjesmom u povijesti. Prema mnogim anketama proglašena je najboljom pjesmom svih vremena.