prevare

Prevara u prodavnicama: ‘Ljudi, 50 posto proizvoda je lažno!’

U posljednje vrijeme sve se više govori o problemu lažnog meda na tržištu, što predstavlja ozbiljnu prijetnju ne samo za pčelarstvo, nego i za prehrambenu industriju u cijeloj Evropi.

Novo istraživanje, koje je provelo Evropsko udruženje profesionalnih pčelara (EPBA), pokazuje zabrinjavajuće rezultate – čak 83% meda na policama njemačkih supermarketa nije pravi med, dok slična situacija vlada i u Bosni i Hercegovini.

Ovi podaci postaju još alarmantniji kada se uzmu u obzir podaci Europske komisije, koja je otkrila da je gotovo polovica meda u Europskoj uniji zapravo krivotvorena. U svjetlu tih nalaza, Europska komisija odlučila je intervenirati izmjenom Direktive o medu, što bi trebalo osigurati da svaka staklenka jasno navede zemlju podrijetla proizvoda.

Veliki problem u ovoj priči je konkurencija lažnog meda koja potkopava napore europskih pčelara, a u konačnici može dovesti do kolapsa cjelokupnog sektora. Lažni proizvodi često preplavljuju tržište po nižim cijenama, dok pravi med, koji zahtijeva mnogo više truda i resursa, ostaje zanemaren. S obzirom na to da pčele imaju ključnu ulogu u oprašivanju biljaka, njihov nestanak ugrozio bi cijelu europsku proizvodnju hrane, što bi moglo dovesti do velikih prehrambenih kriza.

Više od 50 posto je lažno

Europsko udruženje pčelara okuplja više od 300 tisuća pčelara iz različitih zemalja i njihov cilj je zaštititi potrošače od konzumacije lažnih pčelinjih proizvoda te očuvati pčele, koje su ključne za poljoprivredu. Uz prijetnju koju predstavlja lažni med, važno je napomenuti da je svaki treći zalogaj hrane izravno povezan s oprašivanjem koje vrše pčele, što dodatno naglašava njihovu neprocjenjivu ulogu.

Kako bi se zaštitili pčelari i potrošači, ključna mjera koju predlažu stručnjaci jest hitna zabrana krivotvorenih pčelinjih proizvoda te uvođenje strožih inspekcija. Na ovaj način bi se lažni med brzo uklonio s tržišta, a potrošači bi dobili kvalitetan i siguran proizvod. Osim toga, Europski pčelarski savez poziva europske zastupnike da donesu zakonske mjere koje će zaštititi pčelarstvo od propasti. Bez pčela, poljoprivreda kakvu danas poznajemo neće biti održiva, a potrošači će biti izloženi sve većem riziku od nekvalitetne hrane.

Predsjednik Evropskog pčelarskog saveza, Boštjan Noč, također ističe da se mora uvesti jedinstvena metoda otkrivanja lažnog meda koja bi se koristila u cijeloj Evropi kako bi se eliminirao svaki krivotvoreni proizvod i osigurala zaštita pčelara i tržišta.