pokušao poništiti izbore

Sud objavio dokaze: Ovo bi mogao biti početak kraja Donalda Trumpa

Američki sud danas je objavio više dokaza koje su prikupili tužitelji u saveznom kaznenom postupku koji optužuje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je pokušao poništiti rezultate izbora 2020. godine.

Dokazi uključuju materijal koji se spominje u dugom sudskom podnesku posebnog tužitelja Jacka Smitha objavljenom ranije ovog mjeseca, koji tvrdi da Trump, republikanski predsjednički kandidat na ovogodišnjim izborima, nije imun na preostale optužbe u ovom slučaju.

Smithov sudski podnesak sadržavao je nekoliko detalja koji još nisu javno objavljeni, ali je pružao detaljan prikaz Trumpovih nastojanja da se održi na vlasti nakon poraza na izborima, uključujući opise njegovih razgovora s članovima porodice i suradnicima, prenosi Reuters.

Kompilacija dokaza predana je kao prilog Smithovom podnesku, ali je javno objavljivanje odgođeno kako bi se bivšem predsjedniku dalo vremena da iznese prigovore.

Velik dio dokaza, uključujući izvješća o ispitivanju svjedoka, transkripte svjedočenja velike porote i zapise dobivene putem naloga za pretres, redigiran je u objavljenoj verziji, javlja Tanjug.

Trumpovi odvjetnici tvrdili su da ništa od materijala ne bi trebalo biti objavljeno prije izbora 5. studenog i uspješno su odgodili njegovo objavljivanje za tjedan dana.

Njegov tim obrane na kraju je odlučio da se neće žaliti na odluku američke okružne sutkinje Tanye Chatkan da objavi redigirane verzije dokumenata.

Trump se izjasnio nevinim po četiri kaznene prijave koje ga terete za urotu za ometanje procesa prikupljanja i potvrđivanja izbornih rezultata 2020. godine.

Slučaj je usporila odluka Vrhovnog suda SAD-a prema kojoj bivši predsjednici imaju široki imunitet za službene radnje poduzete dok su na dužnosti.

Slučaj neće ići na suđenje prije izbora, na kojima će se Trump suočiti s aktualnom potpredsjednicom i demokratskom kandidatkinjom Kamalom Harris.

Trump je tvrdio da cijeli slučaj treba odbaciti na temelju odluke Vrhovnog suda, a ako Trump pobijedi u studenom, stručnjaci vjeruju da će Ministarstvo pravosuđa odustati od slučaja.