sastanak

Erdogan poziva na uvođenje embarga Izraelu

Embargo Ujedinjenih naroda (UN) na oružje Izraelu bio bi efikasna mjera za zaustavljanje izraelskih akcija, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak, poručivši da će Turkiye nastaviti da se zalaže za takav korak na svim platformama.

Erdogan je u Istanbulu primio ministre vanjskih poslova Azerbejdžana, Armenije, Irana i Rusije u okviru 3. sastanka Platforme za regionalnu saradnju Južnog Kavkaza.

Tokom sastanka u predsjedničkom uredu Dolmabahce, Erdogan je istakao posvećenost Turkiye Platformi za regionalnu saradnju Južnog Kavkaza, koja ima za cilj rješavanje regionalnih pitanja putem dijaloga.

Komentarišući dešavanja u regiji Bliskog istoka, Erdogan je upozorio da svaki dan bez prekida vatre približava dodatno region "širem ratu".

Također je optužio Izrael da samo izaziva dodatne provokacije za širenje sukoba.

Tokom sastanka je razgovarano i o trajnom mirovnom procesu na Južnom Kavkazu i drugim regionalnim i globalnim pitanjima.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo napretkom regiona ka trajnom miru i obećao nastavak podrške mirovnim naporima između Azerbejdžana i Armenije.

"Transformacija Južnog Kavkaza ka trajnom miru je ohrabrujuća", rekao je Erdogan te dodao da bi institucionalizacija Platforme poboljšala njenu efikasnost u vidu mehanizma dijaloga.

Sastanku, koji je održan u okviru Platforme regionalne saradnje 3+3 Južnog Kavkaza, prisustvovao je i turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.