nova članica

Džamna Vranić predložena za novu članicu VSTV-a, izbor na narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH

Vranić bi na poziciji članice VSTV-a koju bira Predstavnički dom PSBiH trebala zamijeniti Lejlu Hadžić, još uvijek aktuelnu članicu Vijeću kojoj mandat istječe 25. oktobra.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 22. oktobra trebao bi imenovati Džamnu Vranić, za novu članicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Prema Zakonu o VSTV-u propisano je da Predstavnički dom PSBiH bira jednog člana VSTV-a koji ne obavlja pravosudnu funkciju i nije iz reda poslanika ili delegata Parlamenta BiH.
Džamna Vranić bi na poziciji članice VSTV-a koju bira Predstavnički dom PSBiH trebala zamijeniti Lejlu Hadžić, još uvijek aktuelnu članicu Vijeću kojoj mandat istječe 25. oktobra.

Još u julu je VSTV na tada održanoj sjednici donio odluku da Predstavnički dom PSBiH treba pokrenuti proceduru izbora novog člana Vijeća , a imajući u vidu trenutnu nacionalnu i spolnu strukturu, tada je utvrđeno da se bira članica vijeća iz reda bošnjačkog naroda.

FOTO: Spremna odluka o imenovanju Vranić 

Iako se u predloženoj odluci za imenovanje Džamne Vranić navodi da se u materijalima za sjednicu dostavlja i biografija nove članice VSTV-a , taj materijal ipak nije javno dostupan, pa će se detalji o novoj članici Vijeća vjerovatno saznati na sjednici Doma.

Prema javno dostupnim informacijama Vranić je univerzitetska profesorica u Sarajevu.