nakon smrti Sinwara

Poruka iranskog vođe Izraelu ne daje nadu da će se stanje na Bliskom istoku stabilizovati: Osovina otpora živi, a Hamas je živ i ostat će živ

Hamas i druge grupe koje podržava Teheran nastavit će živjeti unatoč smrti vođe Hamasa u Gazi, prema iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Ali Khameneiju.

"Gubitak [Yahya Sinwara] nedvojbeno je bolan za Osovinu otpora, ali ova fronta nije prestala napredovati uz mučeništvo istaknutih osoba", rekao je Khamenei u izjavi, prenosi Sky.

"Hamas je živ i ostat će živ", dodao je.

Ubijen u pucnjavi

Sinwar je ubijen u srijedu u pucnjavi s izraelskim snagama nakon godinu dana duge potjere, a njegova smrt objavljena je u četvrtak.

"Bio je blistavo lice otpora i borbe. S čeličnom odlučnošću suprotstavio se opresivnom i agresivnom neprijatelju", rekao je iranski vrhovni vođa.

"S mudrošću i hrabrošću zadao im je nepopravljiv udarac 7. oktobra koji je zabilježen u historiji ove regije. Zatim se s čašću i ponosom uzdigao u nebesa mučenika", dodao je Khamenei.

“Kao i uvijek, uz Božju milost i pomoć, ostat ćemo uz iskrene borce i borce.

Iran je podupirao nekoliko posredničkih grupa širem regije Bliskog istoka u različitim stepenima, uključujući Hamas u Gazi, Hute u Jemenu, Hezbollah u Libanu i brojne druge frakcije sa sjedištem u Siriji i Iraku - spomenuto zajedno kao "Osovina otpora".

Iranska Revolucionarna garda i njene elitne snage Quds daju milione dolara u finansiranju za naoružavanje i obuku milicijskih grupa širom Bliskog istoka kako bi preuzeli vlast u regiji.

Hezbollah je najmoćnija i dobro naoružana od ovih grupa - ali takozvana "osovina otpora" širi se daleko i naširoko.

Osovina je ključni dio iranske vanjske politike, čiji je cilj destabilizirati "suparnike" poput Izraela i Saudijske Arabije.

Čeka se odgovor

Zbog svega toga svijet čeka da vidi kako će Iran odgovoriti na izraelski napad na Hezbolah u Libanu.

Prošlog vikenda, vođa Hezbollahove šijitske političke i vojne frakcije Hassan Nasrallah ubijen je u izraelskim napadima na glavni grad Libana.

Strastveni i vatreni govornik, Nasrallah je bio jedan od najutjecajnijih vođa unutar iranske "osovine otpora".

Njegova se smrt smatrala velikim udarcem za sve uključene grupe.