pokrenuli proceduru

Bivši košarkaš Igokee odbio BiH zbog odmora u Londonu, sad želi igrati za Srbiju

(Foto: KK Igokea)

U februaru ove godine, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Adis Bećiragića otkrio je zbog čega je playmaker Igokee Kosta Kondić odbio njegov poziv da bude na spisku reprezentacije u nastavka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

"Kondić je odlučio da ide na odmor u London, tako mi je rekao. Mi smo planirali da on bude budućnost ove reprezentacije.

Tako smo mu i rekli. Bio bi u tandemu sa Edinom Atićem, pokušali bismo igrati neku drugačiju košarku, možda čak razmislili da mjesto naturaliziranog igrača iskoristimo za neku drugu poziciju.

Sad se ovim njegovim pristupom prema reprezentaciji to iskomplikovalo i zbog toga sam zaista tužan", rekao je tada za Raport selektor "Zmajeva".

Osam mjeseci kasnije, Kondić više nije član Igokee, već srbijanskog ABA ligaša, ekipa Mega MIS iz Beograda, a šanse da u budućnosti nastupa za "Zmajeva" praktično ne postoje.

Iz KS Srbije zatražili da KSBiH ispuni upitnik za Kondića

Naime, prema saznanjima Raporta, ovaj 23-godišnji Banjalučanin planira nastupati za Srbiju, odnosno iz košarkaškog saveza susjedne države obavijestili su naš savez i zatražili određenu dokumentaciju na osnovu koje bi pokrenuli proceduru promjene košarkaškog državljanstva za ovog igrača u Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA).

Vidjet ćemo kako će to proći s obzirom na to da je Kondić igrao dva evropska prvenstva divizije B za mlađe kategorije za Bosnu i Hercegovinu - 2017. godine za kadetsku (U16) i 2019. za juniorsku (U18) selekciju.

Kondić (193 centimetra) seniorsku karijeru je počeo u Igokei, sa kojom je bio prvak Bosne i Hercegovine, a jednu sezonu je proveo i u banjalučkom Borcu.

U tekućoj sezoni regionalne ABA lige, Kondićev prosjek u dvije utakmice u dresu Mege iznosi 16 poena, šest skokova i pet asistencija.