Banja Luka

Predstavom “Bračno savjetovanje” bit će otvoren Međunarodni festival glumca “Zaplet”

“Punom parom” je ovogodišnji naslov 16. Međunarodnog festivala glumca “Zaplet u organizaciji Gradskog pozorišta “Jazavac” u Banjoj Luci. Festival počinje sutra i to premijerom predstave “Bračno savjetovanje”.

Ljubiša Savanović, glumac i jedan od osnivača banjalučkog Gradskog pozorišta “Jazavac” izjavio je Feni da je ovogodišnji “Zaplet” u godini u kojoj je to pozorište puni 18 godina.

"Festival otvaramo, kao što je to slučaj svih ovih godina, premijerom predstave našeg pozorišta, predstavom “Bračno savjetovanje” po tekstu austrijskog pisca Daniela Glattauera. Predstavu je režirao Željko Stjepanović koji i igra u predstavi, a pored njega, u glavnim ulogama su Snježana Mišić i Željko Erkić", kaže Savanović.

Drugi dan Festivala u goste dolazi predstava “Kauboji” iz Pozorišta Prijedor i ta predstava je zapravo prva predstava u takmičarskoj selekciji festivala.

"Dan poslije, 22. oktobra, imaćemo priliku u dva termina da vidimo predstavu “Kako sam naučila da vozim” u produkciji Heartefect fonda iz Beograda, a 23. oktobra se predstavlja Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom “Kramer protiv Kramera", dodaje Savanović.

Iz Rijeke dolazi predstava “Cure” u koprodukciji Kolektiva Igralke, a predstava je u “Jazavcu” 24. oktobra.

"U petak, 25. oktobra, nam prvi put na Međunarodni festival glumca “Zaplet” dolaze naši dragi prijatelji i gosti iz Gradskog pozorišta iz Podgorice sa predstavom “Mislim da treba da razgovaramo” sa sjajnim Mišom Obradovićem i Vanjom Jovićević u glavnim ulogama", kaže Savanović.

Za zatvaranje Festivala ostavljena je predstava koja će biti igrana u čast nagrađenih, a riječ je o predstavi “Smrt čovjeka na Balkanu” iz Narodnog pozorišta Kikinda.

Pet predstava je u takmičarskoj selekciji i dvije koje otvaraju i zatvaraju Festival. To je glavni program Festivala.

"Što se tiče pratećeg programa Festivala, i ove godine ugostićemo glumce na razgovorima, a tu su nam Svetozar Cvetković, Nebojša Cile Ilić, Dragan Mićanović i jedno veče moja malenkost će razgovarati sa publikom", navodi Savanović.

U pratećem programu Festivala je izložba fotografija Aleksandra Čavića, banjalučkog fotografa koji 18 godina, od samog osnivanja “Jazavca” prati ovo Pozorište i dokumentuje rad.

Stručni žiri festivala čine Mladen Šukalo, teatrolog iz Banje Luke, Nikola Bundalo reditelj i Belinda Stijak, oboje su zaposleni u Narodnom pozorištu RS.

"Pozivam publiku da rezervišu mjesto i kupe karte za one predstave za koje još ima karata, da dođu na pozorišni praznik, na jednu svečanost u Gradsko pozorište “Jazavac”. Dobro nam došli", poručio je Savanović.