jednostavna za pripremu

Niskokalorična jesenja čorba: Topla i zdrava užina

Čorba predstavlja idealan obrok za jesenje mjesece. Ona je topla, jednostavna za pripremu, a nudi brojne zdravstvene prednosti. Osim toga, čorbe su lake za probavu, smanjuju nadutost i pružaju mnogo makronutrijenata uz minimalan broj kalorija. Savršene su ako pazite na ishranu ili tjelesnu težinu, a volite uživati u hrani.

Na TikToku možete pronaći mnogo recepata za zdravu ishranu, a postoje mnoge varijante niskokaloričnih jesenji čorbi od 100 kalorija. Ova čorba je zasitna, hranljiva i niskokalorična.

Sastojci:

  • 4 mrkve
  • 350 grama krompira
  • 350 grama paradajza
  • 2 crna luka
  • 4 komadića bijelog luka

Priprema

Na pleh obložen papirom za pečenje posložite oprano, očišćeno i isječeno povrće. Začinite solju, biberom i čilijem, ukoliko volite pikantne okuse. Pecite na 200 °C oko 20 minuta.

Pečeno povrće stavite u blender, dodajte malo kokosovog mlijeka i 300 ml povrtnog bujona (ili vode s kockom za supu) i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite čorbu, a u svaki tanjir stavite po kašiku pavlake.

Kako poboljšati hranljivost jesenje čorbe?

Ovaj recept možete prilagoditi svojim nutritivnim potrebama. Na primjer, vegani ili žene u perimenopauzi i menopauzi mogu imati koristi od dodatnih proteina. Dodavanje šake sočiva značajno će povećati nivo vlakana i proteina, a čorba će ostati niskokalorična.

Ako ste navikli na veće porcije, dodajte 250 grama kupusa i 50 ml paradajz soka. Time će porcija postati malo kaloričnija, ali daleko zasitnija. Paradajz sok neutralizira specifičan okus kupusa, tako da će čorba zadržati blagu kiselkastost.

Osim toga, možete eksperimentirati s drugim povrćem kao što su tikvice ili paprika, što će dodatno obogatiti okus i nutritivni sadržaj. Na kraju moramo napomenuti još jednom da ova jesenja čorba ne samo da je ukusna i hranljiva, već se lako prilagođava vašim potrebama. Eksperimentišite s dodatnim povrćem ili začinima za još bogatiji okus.