HAOS U BEJRUTU

Masovni udar na Liban: Panika na ulicama. Zgrada se urušila do temelja

Nakon što je najavio novu seriju snažnih napada, Izrael je udario na Bejrut i druge dijelove Libana, a na društvenim mrežama pojavljuju se snimke masovnog udara.

AFP je citirao sigurnosni izvor koji je rekao da su dva napada izvedena blizu aerodroma u Bejrutu dok je Izrael napao južna predgrađa glavnog grada nakon što je izdao više naloga za evakuaciju.

Stotine stanovnika Bejruta napustilo je svoje domove kasno u nedjelju nakon što je Izrael rekao da priprema napade na mjesta povezana s financijskim operacijama libanske grupe Hezbolah u roku od nekoliko sati. Ubrzo nakon izraelskog upozorenja, u južnim predgrađima Bejruta začulo se nekoliko eksplozija i izbio je veliki požar.

Uspaničene gomile ljudi zakrčile su ulice i izazvale prometni haos u nekim dijelovima Bejruta dok su pokušavale doći do četvrti za koje se smatralo da su sigurnije, rekli su svjedoci.

Na društvenim mrežama šire se videozapisi koji prikazuju kako se do temelja urušila zgrada u četvrti Dahiyeh južnom Bejrutu, a čini se da je cilj Izraela bio ogranak organizacije al-Qard al-Hassana, koji navodno financira Hezbolah.

Ostale fotografije i snimci prikazuju zgrade u plamenu i veliku štetu na zgradama.