REFERENDUM

Neočekivani preokret: Istopila se prednost za moldavsko NE pristupu Evropskoj uniji

U zadnja dva sata istopila se prednost za moldavsko NE Evropi.

Situacija je sljedeća: Nakon što je prebrojano 98,33 posto glasova, na referendumu je za ulazak u EU glasovalo 50,03% glasova, a glasova protiv bilo je 49,97%.

Prethodni izvještaj nakon što je prebrojano 98,29 posto glasova, pokazao je da je situacija izjednačena: Pedeset posto je za proruski orijentirani "Ne" te 50,00 posto za proevropski orijentirani "Da".

Par trenutaka prije izjednačenja, situacija je bila vrlo blago u korist odbijanja da se uđe u EU.

Moldavska predsjednica Maia Sandu osudila je u noći na ponedjeljak "napad bez presedana na demokraciju", nakon što je, u tom trenutku, na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao ustavno-strateškom cilju zemlje, jasno pobjeđivao odgovor "ne".

Naime, nakon gotovo 90 posto prebrojanih glasova, odgovor NE na referendumsko pitanje o unošenju u ustav strateškog cilja zemlje da uđe u EU dobio je 53.9 posto glasova, prema podacima moldovskog izbornog povjerenstva.

Takav je odgovor bio iznenađenje za mnoge jer su nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazivala da je čak 63 posto građana Moldavije za evropsku orijentaciju zemlje i distanciranje od Moskve.