bore se za ruse

Južna Koreja pozvala ruskog ambasadora u Seulu zbog sjevernokorejskih trupa u Ukrajinu

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje pozvalo je ruskog ambasadora u Seulu u znak prostesta zbog, kako tvrde, slanja sjevernokorejskih trupa u zemlju radi raspoređivanja u Ukrajini, javila je u ponedjeljak novinska agencija Yonhap.

Georgij Zinovjev, ruski ambasador u Seulu, rekao je za Yonhap da se tokom dana sastao s prvim zamjenikom ministra vanjskih poslova Južne Koreje Kim Hong-kyunom, navodi novinska agencija.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Južnokorejska obavještajna agencija javila je prošle sedmice da je Sjeverna Koreja poslala 1.500 pripadnika specijalnih snaga na ruski Daleki istok radi obuke i aklimatizacije u lokalnim vojnim bazama, i da će vjerojatno biti raspoređeni za borbu u ratu u Ukrajini.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nije moglo potvrditi izvještaje da se sjevernokorejski vojnici bore na ruskoj strani, kazao je portparol u petak, ali je dodao da, “ako je istina, to bi označilo opasan razvoj u ruskom ratu protiv Ukrajine".

Rusija i Sjeverna Koreja negiraju da su sudjelovale u transferu oružja. Kremlj je također odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Sjeverna Koreja možda poslala neko vojno osoblje da pomogne Rusiji u ratu protiv Ukrajine, prenosi Reuters.