čudan ili genijalan potez

Musk dijeli milion dolara dnevno. Stručnjaci tvrde: To bi moglo biti nezakonito

Tehnološki milijarder Elon Musk najavio je da će svaki dan dijeliti milion dolara registriranim glasačima u ključnim američkim državama, što je odmah izazvalo pozornost stručnjaka za izborno pravo koji su rekli da bi nagradna igra mogla kršiti zakone protiv plaćanja ljudima da se registriraju.

“Želimo pokušati pridobiti više od milion, možda dva miliona birača u državama na bojnom polju da potpišu peticiju podršku prvom i drugom amandmanu...

Nasumično ćemo dodijeliti milion dolara ljudima koji su potpisali peticiju, svaki dan, od sada do izbora,” rekao je Musk na događaju kampanje u Harrisburgu, Pennsylvania.

Vlasnik mreže X i izvršni direktor Tesle referirao je na peticiju koju je pokrenuo njegov politički akcijski odbor potvrđujući podršku pravima na slobodu govora i nošenje oružja.

Web stranica, pokrenuta malo prije nekih rokova za registraciju, kaže: “ovaj program je isključivo otvoren za registrirane birače u Pennsylvaniji, Georgiji, Nevadi, Arizoni, Michiganu

Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, dao je više od 75 milijuna dolara svom pro-Trumpovom super PAC-u i rekao da se nada da će nagradna igra povećati registraciju među Trumpovim glasačima. Nedavno je krenuo u kampanju u Pennsylvaniji, održavajući događaje zagovarajući Trumpa, promičući njegovu peticiju i šireći teorije zavjere o izborima 2020. godine.

"Ovo je jednokratni zahtjev", rekao je Musk okupljenima ubrzo nakon što je objavio nagradu od milijun dolara. “Samo izađite tamo i razgovarajte sa svojim prijateljima i obitelji i poznanicima i ljudima koje susrećete na ulici i … uvjerite ih da glasaju. Očito se morate registrirati, pobrinuti se da su oni registrirani i… pobrinuti se da glasaju."

Prvi dobitnik od milijun dolara proglašen je u subotu, a Musk je uručio ogromni ček Trumpovom pristaši na svom događaju u Harrisburgu, rekavši: "U svakom slučaju, nema na čemu." Proglasio je drugog pobjednika u nedjelju poslijepodne tijekom događaja u Pittsburghu, podijelivši još jedan ček na pozornici ukrašenoj velikim natpisima "GLASAJTE RANIJE".

U intervjuu u nedjelju za NBC-jevu emisiju "Meet the Press", guverner Pennsylvanije Josh Shapiro rekao je da je Muskovo darivanje "duboko zabrinjavajuće" i da je "nešto što bi policija mogla pogledati". Shapiro, demokrat, prethodno je bio glavni državni odvjetnik.

Savezni zakon čini zločin za svakoga tko "plaća ili nudi plaćanje ili prihvaća plaćanje bilo za registraciju za glasovanje ili za glasovanje." Kažnjivo je do pet godina zatvora.

"Kada počnete ograničavati nagrade ili darivanja samo na registrirane glasače ili samo na ljude koji su glasovali, tu se pojavljuju brige o podmićivanju", rekao je Derek Muller, stručnjak za izborno pravo koji predaje na Pravnom fakultetu Notre Dame. "Ograničavanjem darivanja samo na registrirane birače, izgleda kao da dajete gotovinu za registraciju birača."

Nuđenje novca ljudima koji su već bili registrirani prije objave novčane nagrade moglo bi prekršiti savezni zakon, rekao je Muller, ali ponuda također "može uključivati ​​ljude koji još nisu registrirani", a potencijalni "poticaji za nove registracije daleko su problematičniji. ”

Većina država smatra zločinom samo plaćanje ljudima da glasaju, rekao je Muller, koji je također suradnik CNN-a. Rekao je da je rijetkost da savezni tužitelji pokreću slučajeve podmićivanja na izborima i da Vrhovni sud sužava opseg zakona o podmićivanju.

Elon Musk govori u okviru kampanje gradske vijećnice u znak potpore republikanskom predsjedničkom kandidatu bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu u Folsomu, Pensilvanija, u četvrtak, 17. listopada 2024. (AP Photo/Matt Rourke)
Povezani članak
Elon Musk razotkrio izborne zavjere 2020. na prvoj samostalnoj gradskoj vijećnici podržavajući Trumpa

Bez obzira na velike izglede za Muskovo kazneno gonjenje, drugi ugledni stručnjaci za izborno pravo oštro su osudili milijarderovo ponašanje.

"Ovo nije osobito blizak slučaj - to je upravo ono što je statut trebao kriminalizirati", rekao je David Becker, bivši dužnosnik Ministarstva pravosuđa koji se bavio slučajevima glasačkih prava i osnivač nestranačkog Centra za izborne inovacije i istraživanje.

Becker je rekao da je činjenica da je nagrada dostupna samo registriranim glasačima "u jednoj od sedam promjenjivih država koje bi mogle utjecati na ishod predsjedničkih izbora" snažan dokaz Muskove namjere da utječe na utrku, što bi moglo biti pravno problematično.

"Ova je ponuda napravljena zadnjih dana prije nekih rokova za registraciju", rekao je Becker, pojačavajući dojam da su novčane nagrade osmišljene kako bi povećale registraciju.

Rick Hasen, stručnjak za izborno pravo na Pravnom fakultetu UCLA i Trumpov kritičar, rekao je u postu na blogu da je Muskova nagradna igra "jasno nezakonita kupovina glasova". Istaknuo je da priručnik o izbornim zločinima Ministarstva pravosuđa izričito kaže da je protuzakonito nuditi "šanse lutrije" kojima je "namjera potaknuti ili nagraditi" radnje kao što je registracija birača.

Drugi visoki demokratski dužnosnik, državna tajnica Michigana Jocelyn Benson, kritikovala je Muska u subotu zbog "širenja opasnih dezinformacija" o integritetu biračkih popisa nakon što je lažno tvrdio da u državi ima više glasača nego građana.