VELIKA POTRAŽNJA

Procvat u sektoru proizvodnje nuklearne energije: Rekordno porasle dionice firmi malih modularnih reaktora

Sektor nuklearne energije doživljava pravu renesansu, potaknutu sve većim energetskim potrebama podatkovnih centara umjetne inteligencije. Ovaj interes prate rekordne cijene dionica nuklearnih energetskih firmi.

Sva je pažnja trenutno usredotočena na male modularne reaktore (SMR), koji predstavljaju manju, sigurniju i učinkovitiju alternativu velikim nuklearnim reaktorima. Zbog toga su američke firme za razvoj SMR-a, Oklo Inc. i NuScale Power, zabilježile značajan rast cijena dionica od 99%, odnosno 37% u samo sedam dana. Istovremeno, X-energy i Kairos Power objavili su financijske sporazume s Amazonom i Googleom.

Rast cijena dionica u cijelom sektoru

Ne profitiraju samo firme iz SMR sektora. Constellation Energy Group, operater najvećih konvencionalnih reaktora u SAD, više je nego udvostručila vrijednost svojih dionica od početka godine. Proizvođač urana Cameco bilježi rast dionica od 38%, dok su dionice dobavljača nuklearnih komponenti BWX Technologies porasle za 65%.

Potražnje za električnom energijom

Boom podatkovnih centara, osobito onih fokusiranih na AI, predstavlja rast potražnje za električnom energijom u SAD koji mnogi nisu očekivali. Veći je fokus bio na smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i dekarbonizaciji električne mreže, odnosno na smanjenju potrošnje električne energije te fokusiranju na solarnu energiju, vjetroenergiju i alternativne izvore. Danas, SMR firme uvjeravaju da je na njihovoj strani potpuna prednost nad ostalim izvorima energije, izdali su zanimljivu uporedbu koju možete pogledati ovdje.

Međutim, kad su se počeli potpisivati ugovori, poput 20-godišnjeg ugovora o opskrbi energijom s Constellation Energy koji je nedavno potpisao Microsoft, što je dovelo do ponovnog otvaranja nuklearne elektrane Three Mile Island u Pennsylvaniji, fokus se vratio na nuklearnu energiju. Prema podacima kompanije Wood Mackenzie, u prvoj polovici 2024. godine najavljeni su novi podatkovni centri ukupne snage gotovo 24 GW, što je više nego trostruko u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Upozorenja kritičara

Kritičari upozoravaju da su SMR-i neispitanog dizajna i tek se trebaju dokazati te da regulatorno nisu detaljno razrađeni zbog sigurnosnih razloga. Kako bi odagnali strahove, kompanije su već zapocele svoje PR kampanje kako bi pokazali da su mali reaktori sigurni za okoliš.