prepoznajte simptome

Ako imate bolove u kostima i neobjašnjivi umor, možda vam nedostaju ovi esencijalni vitamini

Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na nedostatak esencijalnih nutrijenata i vitamina. Naše tijelo se oslanja na 13 esencijalnih vitamina kako bi najbolje funkcioniralo, uključujući vitamine A, C, D, E, K i razne vitamine B skupine poput tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), pantotenske kiseline (B5), biotina (B7), piridoksina (B6), kobalamina (B12) i folata (B9). Ovi vitamini igraju vitalnu ulogu u održavanju zdravih tjelesnih funkcija, pomažući u rastu stanica i podržavajući cjelokupno zdravlje.

Uobičajeni znakovi nedostatka vitamina

  • Vitamina A - Nedostatak vitamina A može utjecati na vid i zdravlje kože. Često se manifestira kao poteškoće s vidom pri slabom svjetlu i suhe oči. Problemi s kožom poput suhoće i svrbeža, kao i lomljivi nokti i gubitak kose, također mogu ukazivati na nedostatak vitamina A, a osim toga, ključan je i za održavanje snažnog imunološkog sistema. Može se naći u namirnicama poput sira, jaja, jetre, masne ribe te šarenog voća i povrća.
  • Vitamin C - Simptomi nedostatka vitamina C često uključuju umor, razdražljivost, bolove u mišićima i vidljivije znakove poput krvarenja desni i lakih modrica. Ozbiljan nedostatak može dovesti do skorbuta, koji karakteriziraju natečene desni i labavi zubi. Vitamin C također je poznat po svojoj ulozi u zaštiti stanica, zacjeljivanju rana i održavanju zdrave kože i krvnih žila. Obiluje u agrumima, jagodama, paprikom i lisnatim povrćem poput brokule.
  • Vitamin D - Nedostatak vitamina D može uzrokovati bolove u kostima, slabost mišića, umor i promjene raspoloženja. Ljudi bi mogli biti skloniji bolestima i doživjeti gubitak kose ili apetita. Ovaj vitamin je neophodan za zdravlje kostiju, pomažući tijelu da apsorbira kalcij. Tijelo može proizvesti vitamin D izlaganjem sunčevoj svjetlosti, iako su dodaci prehrani i hrana poput masne ribe, crvenog mesa, žumanjka i obogaćenih proizvoda također vrijedni izvori, posebno u zimskim mjesecima.
  • Vitamin E - Nedostatak vitamina E može dovesti do problema s mišićima i živcima, što rezultira utrnulošću, poteškoćama u koordinaciji i oslabljenim vidom, no vjerojatnije je da će se pojaviti kod osoba koje imaju problema s apsorpcijom masti. Izvori vitamina E uključuju biljna ulja, orašaste plodove, sjemenke i pšenične klice.
  • Vitamin K - Nedovoljan nivo vitamina K može rezultirati lakim modricama, čestim krvarenjem iz nosa, obilnim menstrualnim krvarenjem i bolovima u kostima. Vitamin K ključan je za pravilno zgrušavanje krvi, pomažući zacjeljivanju rana. Najviše ga se može dobiti iz lisnatog zelenog povrća, biljnih ulja i žitarica.

Razumijevanje nedostatka vitamina B

Tiamin (vitamin B1)

Tiamin igra ključnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju i podršci nervnom sistemu. Simptomi nedostatka mogu uključivati umor, probleme s pamćenjem, promjene raspoloženja i gubitak težine. Ozbiljan nedostatak može dovesti do beriberija, koji utječe na srce i nervni sistem, a dobri izvori tiamina uključuju cjelovite žitarice, orašaste plodove, jetru i voće poput banana.

Riboflavin (vitamin B2)

Riboflavin je neophodan za održavanje zdrave kože, očiju i živaca. Nedostatak se može pokazati kao umor očiju, probavni problemi, grlobolja ili pukotine oko usta. Ovaj vitamin se može naći u mlijeku, jajima, gljivama i cjelovitim žitaricama.

Niacin (vitamin B3)

Nedostatak niacina može uzrokovati pelagru, stanje sa simptomima poput perutave kože, gubitka pamćenja i probavnih problema. Blagi nedostatak može uzrokovati peckanje u ustima ili natečen jezik. Niacin je prisutan u mesu, ribi, pšeničnom brašnu i jajima.

Pantotenska kiselina (B5)

Iako je nedostatak vitamina B5 rijedak, može uzrokovati simptome poput umora, promjena raspoloženja i probavnih tegoba. Prisutan je u raznim namirnicama, uključujući piletinu, govedinu, jaja i avokado, što dobro uravnoteženu prehranu čini učinkovitim načinom održavanja odgovarajuće razine.

Piridoksin (B6)

Vitamin B6 važan je za preradu proteina i stvaranje hemoglobina. Niske razine mogu uzrokovati anemiju, napadaje, osip na koži i promjene mentalnog zdravlja. Izvori uključuju perad, ribu, banane, zob i obogaćene žitarice.

Biotin (B7)

Biotin pomaže u proizvodnji masnih kiselina. Iako tijelo može prirodno proizvesti nešto biotina, nedostatak može uzrokovati stanjivanje kose, probleme s kožom i umor. Dostupan je u malim količinama u hrani poput jaja, lososa i gljiva.

Kobalamin (B12)

Vitamin B12 podržava funkciju živaca i proizvodnju DNK. Nedostatak može rezultirati ekstremnim umorom, trncima u rukama i stopalima te psihološkim promjenama poput depresije. Hrana poput ribe, crvenog mesa i mliječnih proizvoda dobar je izvor B12.

Folat (B9)

Folat je ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i sprječavanje urođenih mana. Nedostatak može uzrokovati simptome poput blijedosti, niske energije, probavnih problema i glatkog, bolnog jezika. Lisnato povrće, grah i cjelovite žitarice osiguravaju dijetalni folat.