mnogo povrijeđenih

U izraelskim napadima na školu u Gazi i Rafah ubijen 21 Palestinac

Najmanje 21 Palestinac ubijen je u napadu izraelske vojske na školu Ujedinjenih naroda (UN) u Gazi, gdje su se sklonili mnogi raseljeni ljudi, i grad Rafah na jugu palestinske enklave.

U saopćenju Palestinske uprave civilne odbrane u Gazi navodi se da je sedam osoba ubijeno kada je izraelska vojska bombardovala školu Kriyzm u izbjegličkom kampu Jabalija koja djeluje u okviru Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Također, u dva odvojena napada koje je izraelska vojska izvela bespilotnom letjelicom na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze ubijeno je osam osoba. U oba napada povrijeđeno je mnogo ljudi.

Očevici su također kazali da je šest ljudi, većinom djece, ubijeno u napadu izraelske vojske na grupu Palestinaca koji su čekali u redu za vodu.

Lokalne zdravstvene vlasti objavile su da je više od 42.600 ljudi ubijeno, većinom žena i djece, a više od 99.700 je ranjeno od početka napada, 7. oktobra prošle godine.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo Gaze usred blokade koja je dovela do nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava sa tužbom za genocid na Međunarodnom sudu pravde zbog svojih postupaka u Gazi.