odata počast borcima

‘Svojom borbom su ušli u legendu’: U Bihaću obilježena 32. godišnjica formiranja 5. korpusa Armije RBiH

"Važno je da se prisjećamo onih što su položili svoje živote za odbranu naše domovinu i našu slobodu, te da nove generacije učimo očuvanju tih tekovina"

U Sportskoj dvorani Luke u Bihaću danas je održana svečana akademija povodom 32. godišnjice formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, vjerskog i društvenog života Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Među govornicima je bio i Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva BiH, koji je u svom obraćanju istaknuo herojski doprinos 5. korpusa tokom rata.

"Svojom borbom, 5. korpus je ušao u legendu. Pokazao je izuzetnu hrabrost i sposobnost da oslobodi gradove i općine ovog područja BiH. Korpus je demonstrirao jedinstvo naroda i boraca, naslijedivši tradiciju antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata, koja je ovdje i započela prvim zasjedanjem AVNOJ-a", kazao je Pejanović.

On je naglasio da je borba 5. korpusa bila plod ustrajnog rada ratnog Predsjedništva BiH predvođenog Alijom Izetbegovićem, uz doprinos Nijaza Durakovića, Ejuba Ganića, Tatjane Ljujić-Mijatović, Ive Komšića, te Stjepana Kljuića i njega samog.

"Veliki izazov je bio braniti Bosnu i Hercegovinu i osigurati njen suverenitet, nezavisnost i međunarodno priznanje kao države svih naroda koji u njoj žive. Ta borba bila je zasnovana na Programskom dokumentu Predsjedništva BiH – platformi koja je bila vodilja za odbrambeno-oslobodilački rat, Armiju RBiH i pregovore za mir", istakao je Pejanović.

Upravo ta platforma, kako je dodao, omogućila je održavanje jedinstva između Predsjedništva, Armije i naroda BiH.

Prije Pejanovića prisutnim se obratio premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić naglasivši značaj 5. Korpusa i obilježavanja sjećanja na doprinos borbe njegovih boraca u oslobađanju okupiranih dijelova BiH.

"To je važno posebno ovih dana i mjeseci kada našu domovinu neki opet žele prekrajati i dijeliti. Zato ja sa ovog mjesta poručujem da se ne odričem naših heroja Izeta Nanića niti bilo koga od njih. Važno je da se prisjećamo onih što su položili svoje živote za odbranu naše domovinu i našu slobodu, te da nove generacije učimo očuvanju tih tekovina", poručio je premijer Hušić.

Akademija je prilika, kako je rečeno, da se oda počast svim borcima 5. korpusa, koji su svojim djelovanjem doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine, te podsjeti na ključne trenutke njihove borbe za slobodu i očuvanje suvereniteta države.