poplave u bih

Na terenu su od početka katastrofe: Šefica Misije IOM-a BiH u Konjicu najavila nastavak podrške za kontejnerska naselja

Šefica Misije IOM-a BiH Laura Lungarotti posjetila je u ponedjeljak Konjic gdje je s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem i njegovim saradnicima obišla poplavom pogođeno područje i kamp za alternativni smještaj u Buturović Polju.

"Ono što mi možemo uraditi što se tiče pomoći koja je trenutna je dati podršku za kontejnerska naselja i ljude koji su evakuirani i raseljeni iz svojih domova. Također, tu smo i da razgovaramo o mogućnostima u budućnosti i samom oporavku domaćinstava i našoj humanitarnoj podršci u tom smjeru", kazala je Lungarotti.

Poručila je kako imaju operativne timove koji se mogu poslati trenutno na teren u pomoć u prvom odgovoru.

"Tokom susreta s gradonačelnikom dobili smo preliminarne informacije o štetama koje ćemo koordinirati s našim partnerima iz EU, iz UN-a i Svjetske banke", kazala je Lungarotti.

Konjički gradonačelnik Osman Ćatić kazao je kako je značaj podrške IOM-a kao i brojnih drugih organizacija koje su bile na terenu od prvog trenutka nemjerljiv istaknuvši kako cijene njihovu spremnost da i u ovoj fazi kada se radi sanacija posljedica i uređuje naselje za alternativni smještaj, budu na raspolaganju i pomognu u tim aktivnostima.

"Hvala svima koji daju podršku stanovnicima grada Konjica, ta podrška nas ohrabruje u nastojanjima da svima onima koji su ostali bez domova, omogućimo da imaju adekvatan smještaj, a potom i da im omogućimo novi dom", kazao je Ćatić.