State Department

Blinken putuje u Izrael i druge zemlje Bliskog istoka. Ostat će do petka

Američki državni sekretar Antony Blinken otputovaće u ponedjeljka u posjetu Izraelu i drugim zemljama Bliskog istoka, gdje će boraviti do petka, objavio je State Department.

"Širom regiona, sekretar Blinken će razgovarati o važnosti okončanja rata u Gazi, osiguravanja oslobađanja svih talaca i ublažavanja patnje palestinskog naroda", izjavio je u ponedjeljak portparol State Departmenta Matthew Miller.

Dodao je da će Blinken nastaviti razgovore o planiranju u postkonfliktnom periodu i naglasiti potrebu da se zacrta novi put koji će “Palestincima omogućiti da obnove živote i ostvare težnje oslobođeni Hamasove tiranije“.

“On će naglasiti da dodatna hrana, lijekovi i druga humanitarna pomoć moraju biti isporučeni civilima u Gazi", istakao je Miller.

Osim Izraela, u saopštenju nije precizirano koje će zemlje posjetiti.

Blinken će također razgovarati o potrebi postizanja diplomatskog rješenja sukoba između Izraela i libanskog Hezbollaha, sporazuma koji u potpunosti implementira Rezoluciju 1701 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dozvoljava civilima s obje strane Plave linije - de facto granice između Izraela i Libana - da se vrate svojim kućama.

"On će ponovo potvrditi opredijeljenost SAD da radi s partnerima širom regije na deeskalaciji tenzija i obezbjeđivanju trajne stabilnosti", rekao je Miller.

Prošle sedmice, američki predsjednik Joe Biden rekao je da šalje Blinkena u Izrael i da se više "nada" prekidu vatre u Pojasu Gaze nakon smrti vođe Hamasa Yahye Sinwara.

Bijela kuća je mjesecima pokušavala postići sporazum o prekidu vatre, a na putu sporazumu stoji odbijanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da okonča ofanzivu Izraela na Pojas Gaze.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 42.600 ljudi, većina žena i djece, a više od 99.800 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.

Prošlog mjeseca Izrael je pojačao svoje napade na susjedni Liban, uprkos upozorenjima da to povećava rizik od većeg regionalnog rata.