naukom za život

Čovječanstvu prijeti izumiranje i ovo ga može spasiti

Bioraznolikost, nevjerovatna raznolikost života na Zemlji, okosnica je ekosustava koji omogućavaju bujanje života na ovom planetu. Od bogatog tla koje njeguje našu hranu i skladišti naš ugljik, do zelenih površina koje poboljšavaju naše mentalno zdravlje, bioraznolikost je neopjevani heroj na kojem napreduju naša društva i gospodarstva.

Unatoč jasnim prednostima - i moralnim argumentima za - zaštitu prirode, ljudske aktivnosti ubrzavaju gubitak bioraznolikosti dosad neviđenim stopama. Uništavamo staništa, prekomjerno iskorištavamo prirodne resurse i unosimo invazivne vrste, što dovodi biljne i životinjske vrste u opasnost od izumiranja. Klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem intenziviraju gubitak bioraznolikosti i mijenjaju ekosustave, smanjujući njihovu sposobnost da pruže prirodna klimatska rješenja. Upravo sada, u Južnoj Americi, razorna suša i požari - pogoršani klimatskim promjenama - uništavaju milione hektara šumskih staništa, piše The Guardian.

Ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu jedna smo od prirodom najsiromašnijih zemalja na svijetu. Ako se gubitak bioraznolikosti nastavi, vidjet ćemo povećane rizike za proizvodnju hrane, ozbiljnije poplave i oslabljenu prirodnu obranu od daljnjih utjecaja klimatskih promjena. Sve bi to u konačnici moglo značajno utjecati na BDP.

Najistaknutiji svjetski naučni autoritet za prirodu - Međuvladina naučno-politička platforma o bioraznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES) - jasno je naveo u svom posljednjem izvještaju o globalnoj procjeni da se očuvanje i održivo korištenje prirode može postići samo transformativnom društvenom promjenom. To će zahtijevati od svih nas da djelujemo. To može biti teško jer se naši životi često čine odvojeni od prirodnog svijeta kao rezultat našeg sve većeg urbanog i online načina života. Znanost ima ključnu ulogu u podržavanju ove društvene transformacije, pomažući nam da razumijemo, pratimo i komuniciramo važnost i vrijednost bioraznolikosti.

Tek smo počeli zagrebati po površini našeg prirodnog svijeta - naučnici procjenjuju da je 86% organizama koji žive na Zemlji ostalo neistraženo. Moramo iskoristiti niz novih tehnologija i znanstvenih tehnika kako bismo pratili nove vrste, razumjeli njihova staništa i pratili kako se mijenjaju tijekom vremena. Na primjer, satelitske slike visoke razlučivosti poboljšavaju praćenje kolonija pingvina na Antarktici, umjetna inteligencija može identificirati i pratiti ugrožene vrste u borbi protiv krivolova divljih životinja, a dronovi se mogu koristiti za ranije otkrivanje šumskih požara.

Naučna saradnja ključna je za razumijevanje načina na koji utječemo na svijet prirode. Kad sam ranije ove godine putovao na Madagaskar, iz prve sam ruke vidio izazov balansiranja očuvanja bioraznolikosti i gospodarskog razvoja. Madagaskar je dom za 5% svjetskih vrsta - od kojih se 90% ne nalazi nigdje drugdje - ali je izgubio 25% svojih šuma između 2001. i 2021., uglavnom zbog poljoprivrede.

Unatoč tome, zemlja je uložila velike napore kako bi očuvala svoju izuzetnu biološku raznolikost s vrlo ograničenim resursima. Naučna zajednica u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući Kraljevski botanički vrt u Kewu, koji ima istraživački centar na Madagaskaru, igra važnu ulogu u podržavanju rada madagaskarskih naučnika. Lokalni znanstvenici u Kew's Madagascar Conservation Center dokumentiraju i štite jedinstvene biljke u zemlji, poput ugroženih orhideja, kao i podržavaju uzgoj različitih autohtonih usjeva koji mogu pomoći u povećanju sigurnosti hrane.

Nekim pitanjima konzervatorske znanosti teško je upravljati, ali ih je važno riješiti. Na primjer, svijet prirode sadrži mnoštvo vrijednih genetskih podataka. Naučna sposobnost dekodiranja i digitalnog arhiviranja ovih podataka – poznata kao digitalna sekvencijska informacija (DSI) – smatra se ključnom za istraživanje bioraznolikosti. Kada je gljivična bolest napala stabla jasena širom Evrope, stigavši ​​do Ujedinjenog Kraljevstva 2012., otvoreni pristup DSI-ju omogućio je znanstvenicima prikupljanje genetskih podataka o stablima jasena koja su bila otporna na bolest. Velik dio kapaciteta za analizu ovih podataka leži na globalnom sjeveru, dok se velik dio bioraznolikosti iz koje dolaze ovi podaci nalazi na globalnom jugu. Prioritet Ujedinjenog Kraljevstva je osigurati da se dobrobiti proizašle iz naučnih tehnologija poput DSI vraćaju na mjesta s bioraznolikošću kojima je potrebna zaštita i obnova.

A da bi naučni dokazi bili korisni, moramo se baviti znanošću u partnerstvu s ljudima. Moramo ga kombinirati s lokalnim znanjem i uvidom – mnoge zajednice čiji život ovisi o prirodi već znaju mnogo o tome kako je zaštititi. Flow Country, u sjevernoj Škotskoj, primjer je lokacije ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu koja se usredotočuje na obnovu jedne od najvećih svjetskih močvara u suradnji s lokalnom zajednicom. Planovi za revitalizaciju krajolika zajednički su razvijeni kako bi se osiguralo dobrobit lokalnog stanovništva – poljoprivrednika, poljoprivrednika, zemljoposjednika, tvrtki i stanovnika u tom području.

Ovi zajednički napori naglašavaju važnost integracije znanstvenih istraživanja s lokalnom ekspertizom za zaštitu i obnovu bioraznolikosti. Dok se zemlje okupljaju u Kolumbiji ovog mjeseca na 16. sastanku UN-ove konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD), potičem države da osiguraju da je nauka u središtu njihovih obveza i da surađuju međusobno i s lokalnim dionicima kako bi zaštitili naš planet . Očuvanje bioraznolikosti nije samo ekološki imperativ; ključno je osigurati zdravu i prosperitetnu budućnost za sve.