pobjeda proevropskih snaga

Rezultati izbora u Moldaviji postali su bitni za kompletnu Evropu

Moldavija je glasovala za pridruživanje Evropskoj uniji tijesnom većinom, na referendumu koji je pao na samo nekoliko hiljada glasova u jeku optužbi za rusko uplitanje.

Kao žilet pobjeda pro-EU snaga bila je gotovo izvjesna s 99,9 posto prebrojanih glasova u ponedjeljak kasno ujutro. 50,4 posto moldavskih glasača podržalo je promjenu ustava kako bi se uključilo članstvo u EU, dok se 49,6 posto protivi tom koraku.

Tokom duge i nervozne noći za dužnosnike i aktiviste u istočnoeuropskoj zemlji, kampanja "ne" vodila je sve do kraja. Moldavci unutar zemlje glasali su protiv pro-EU kampanje, ali glasački listići ljudi koji žive u inozemstvu doveli su do vrhunca rezultata, piše Politico.

U ponoć, s više od 90 posto prebrojanih glasova i "za" zaostatkom od gotovo 10 bodova, prozapadna predsjednica Maia Sandu održala je hitnu konferenciju za novinare na kojoj je za rano prebrojavanje okrivila "strane sile" koje koriste novac i propagandu za utjecaj rezultat.

Međutim, ogromna podrška članstvu od stotina hiljada Moldavaca koji žive u europskim zemljama, SAD-u. a Kanada je vidjela da se jaz smanjuje.

Siegfried Mureșan, rumunjski zastupnik u Europskom parlamentu koji predsjeda parlamentarnim odborom za vezu koji radi na pristupanju Moldavije EU-u, rekao je da oštro usvajanje ustavnog referenduma "predstavlja pobjedu za narod Republike Moldavije i poraz za Rusiju".

"Osigurat ću da mi, kao Europska unija, poštujemo volju moldavskog naroda izraženu na referendumu i pružimo svu potrebnu potporu procesu pristupanja EU", dodao je.

Moskva je optužena za pokretanje goleme kampanje kupnje glasova, usmjeravanje novca preko svojih opunomoćenika na račune običnih birača, kao i korištenje društvenih medija za sijanje strahova o izgledima za članstvo u EU što dovodi do izravnog sukoba s Rusijom.

Rezultat znači da vlada može izmijeniti ustav kako bi ugradila načelo članstva u EU i otvara vrata pridruživanju bloku nakon završetka tekućih pregovora o pristupanju. Dužnosnici rade prema roku 2030. da postanu zemlja članica, te su pozvali Bruxelles da se obveže na isti datum.

Na istodobnim predsjedničkim izborima, Sandu je bila prva na listi kandidata s oko 42 posto glasova. Međutim, budući da nije uspjela postići potpunu većinu, sada će se u drugom krugu sučeliti s proruskim kandidatom Alexandrom Stoianoglom.