Gaming

Drastično se smanjila prodaja fizičkih kopija igara u Evropi tokom ove godine

Čini se kako bismo u 2024. godini prvi put mogli vidjeti scenarij da je više od dvije trećine prodanih novih igara na području Evrope digitalnog oblika.

Kako prenosi portal GI.biz na temelju dostupnih podataka tvrtke GSD, procjenjuje se da je 2023. godine na području većine europskih zemalja 58% prodanih novih igara bilo digitalno. U prvih 40 tjedana 2024. godine taj je postotak značajno porastao – procjenjuje se da je 75% novih igara u Evropi bilo kupljeno u digitalnom obliku.

Kako navode iz GI.biza, ova statistika nije egzaktna jer kao prvo ne obuhvaća baš sva tržišta u Europi (prodaja fizičkih kopija mjeri se u samo 13 zemalja). Isto tako, neki izdavači ne dijele podatke o pojedinačnoj prodaji digitalnih primjeraka svojih igra (npr. Nintendo).

Samim time, ne može se sa sigurnošću i s cjelovitom podacima tvrditi koliko je sada velik jaz između prodaje digitalnih i fizičkih igara. Međutim, jasno je kako je prodaja fizičkih kopija nastavlja opadati u većini slučajeva.

Primjerice, u prvih 40 tjedana 2023. godine na PlayStationu je bilo prodano 41% fizičkih primjeraka novih igara, dok je u istom periodu ove godine taj postotak pao na 32%, odnosno prvi put je manji od trećine. Kod Xboxa je to još više naglašeno – manje od 20% prodanih novih igara za Xbox u Europi su fizičkog izdanja.

Stvari su za fizikalne kopije igara pozitivne jedino na Switchu, koji je zabilježio pad od tek 2% u odnosu na isti period prošle godine, ali još uvijek ima 65% prodanih novih igara u fizičkom obliku.