nije bezazleno

Procurili obavještajni podaci SAD: Izgleda da se sad zna kad i kako će Izrael napasti Iran

Američki istražitelji pokušavaju otkriti kako je par visoko povjerljivih obavještajnih dokumenata procurilo na internet.

Dokumenti koji su se u petak pojavili u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram sadrže navodnu američku procjenu izraelskih planova za napad na Iran.

Procjena se temelji na interpretaciji satelitskih snimaka i drugih obavještajnih podataka.

U ponedjeljak je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao da je predsjednik Joe Biden "duboko zabrinut" zbog curenja informacija.

Dužnosnici nisu utvrdili jesu li dokumenti objavljeni zbog hakiranja ili curenja, rekao je Kirby, piše BBC.

Već tri sedmice Izrael obećava da će snažno udariti Iran u znak odmazde za iranski masovni napad balističkim projektilima na Izrael 1. oktobra.

Iran kaže da je to bio odgovor na izraelsko ubistvo vođe Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, 27. septembra.

Jesu li dokumenti autentični?

Vojni analitičari kažu da izraz korišten u naslovima izgleda vjerodostojno i da je u skladu sa sličnim povjerljivim dokumentima otkrivenim u prošlosti.

Pod naslovom "Strogo povjerljivo", oni uključuju akronim "FGI", što znači "obavještajna služba strane vlade".

Čini se da su dokumenti proslijeđeni obavještajnim agencijama u savezu Five Eyes, pet zapadnih zemalja koje redovno razmjenjuju obavještajne podatke, a to su SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Akronim "TK" u dokumentima odnosi se na "Talent Keyhole", kodnu riječ koja pokriva satelitsku inteligenciju signala (SIGINT) i slikovnu inteligenciju (IMINT).

Šta nam govore?

Uzevši zajedno, ova dva dokumenta su povjerljiva američka procjena izraelskih priprema da pogodi mete u Iranu, temeljena na obavještajnim podacima koje je 15. i 16. oktobra analizirala američka Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija.

Ono što se ističe je spominjanje dva sustava balističkih projektila lansiranih iz zraka (ABLM): Golden Horizon i Rocks.

Rocks je raketni sustav dugog dometa koji je napravila izraelska tvrtka Rafael i dizajniran za gađanje različitih ciljeva iznad i ispod zemlje. Smatra se da se Golden Horizon odnosi na raketni sustav Blue Sparrow s dometom od oko 2000 km.

Značaj ovoga je da bi to ukazivalo na to da izraelske zračne snage planiraju izvesti sličnu, ali znatno proširenu verziju svog ABLM napada na iranski radar u blizini Isfahana u travnju.

Lansiranjem ovog oružja s velikog dometa i daleko od iranskih granica izbjegla bi se potreba da izraelski ratni zrakoplovi nadlijeću određene zemlje u regiji poput Jordana.

Dokumenti također izvještavaju da nema znakova bilo kakvih priprema Izraela da aktivira svoje nuklearno odvraćanje.

Na zahtjev Izraela, američka vlada nikada javno ne priznaje da njezin bliski saveznik Izrael uopće posjeduje nuklearno oružje, pa je to izazvalo neugodnosti u Washingtonu.

Šta nam ne govore?

Upadljivo je da u ovim dokumentima nema spominjanja ciljeva koje Izrael namjerava pogoditi u Iranu ili kada.

SAD nije skrivao svoje protivljenje gađanju iranskih nuklearnih istraživačkih objekata ili njegovih naftnih postrojenja.

To ostavlja vojne baze, najvjerovatnije one koje pripadaju Iranskoj revolucionarnoj gardi (IRGC) i njoj pridruženoj miliciji Basij jer se ove dvije institucije smatraju okosnicom Islamske Republike, projicirajući svoj vojni doseg u inozemstvu i potiskujući narodne prosvjede kod kuće.

Što se tiče vremena, mnogi su očekivali da je Izrael do sada izvršio svoju obećanu odmazdu. Ali još u aprila, Iran je čekao 12 dana prije nego što je uzvratio na Izrael baražnom paljbom od 300 dronova i projektila nakon što je izraelski zračni napad pogodio njegove diplomatske zgrade u Damasku, ubivši nekoliko viših zapovjednika IRGC-a.

Dio trenutnog kašnjenja u odgovoru Izraela vjerovatno je posljedica zabrinutosti SAD-a zbog eskalacije s manje od mjesec dana prije američkih predsjedničkih izbora.

Jesu li namjerno procurile?

Možda da, neko ko je želio poremetiti izraelske planove.

Iran ima veliku i sofisticiranu sposobnost cyber-ratovanja, pa se istražuje i mogućnost neprijateljskog hakiranja.

Ovi dokumenti, ako su autentični, kako se vrlo vjerovatno smatra, pokazuju da unatoč bliskom odbrambenom odnosu između SAD-a i Izraela, Washington još uvijek špijunira svog saveznika u slučaju da mu se ne pruži potpuna slika.

Oni pokazuju da su planovi izraelskih zračnih snaga za izvođenje neke vrste dalekosežne odmazde protiv Irana dobro uznapredovali i da se uvode mjere ublažavanja protiv očekivanog iranskog odgovora.

Ukratko: ako i kada Izrael provede te planove, Bliski istok će ponovno doživjeti razdoblje ekstremnih napetosti.