SVJETSKA EKONOMIJA

Pali indeksi na Wall Streetu. Izborna kampanja u SAD izaziva oscilacije na tržištu

Jučer su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks kliznuli naniže s rekordnog nivoa dostignutog u petak nakon šest uzastopnih sedmica rasta, jer investitore brinu visoke valuacije dionica dok čekaju objavu financijskih izvještaja ključnih kompanija.

Dow Jones indeks spustio se jučer za 0.8 posto, na 42.931 bod, a S&P 500 za 0.18 posto, na 5853 boda. Tehnološki Nasdaq, pak, ojačao je blagih 0.27 posto, na 18.540 bodova. Sva tri indeksa u petak su dosegnula nove rekordne nivoe nakon šest sedmica rasta, što je najduže razdoblje njihovog uzleta u ovoj godini.

"Nije neobično za tržište da uzme mali predah nakon šest sedmica kontinuiranog probijanja rekorda", istaknula je Carol Schleif, zadužena za investicije u BMO Family Office. S druge strane, porasli su prinosi na 10-godišnje američke trezorce na 4.17 posto, najviši nivo u 12 sedmica.

Investitori prate i predsjedničku kampanju

"Rast prinosa po 10-godišnjim trezorcima stvara konfuziju da privreda možda prebrzo raste, a zaposlenost je snažna, zbog čega bi Fed mogao usporiti sa smanjivanjem kamatnih stopa", ističe Sam Stovall, strateg za ulaganja pri CFRA Researchu. Jučer su korigirane naniže cijene brojnih tehnoloških kompanija, poput Tesle, koje su senzitivne na izmjenu kamatnih stopa.

Nakon prilično dobrog dosadašnjeg toka sezone objava financijskih izvještaja američkih kompanija, fokus je na još njih 114 sadržanih u S&P 500 indeksu, koje bi trebale objaviti izvještaj ove sedmice, a među njima su Tesla, Coca-Cola i Texas Instruments. Kompanije koje su dosad objavile rezultate, njih 83.1 posto premašilo je svojim zaradama procjene analitičara.

Investitori prate i predsjedničku kampanju, a izborne ankete pokazuju poboljšanje šansi republikanskog kandidata Donalda Trumpa na izborima za dvije sedmice. "Kako se približavaju izbori, čak i male promjene u tijesnim anketama mogle bi izazvati znatne oscilacije u tržišnom sentimentu", naveli su analitičari Danske Bank.

I na evropskim berzama većina indeksa jučer je korigirana. Londonski Ftse indeks spustio se u ponedjeljak 0.48 posto, na 8318 bodova, frankfurtski DAX za jedan posto, na 19.461 bod, a pariški CAC za 1.01 posto, na 7536 bodova.