edukacijska platforma

Košarkaški forum u Sarajevu okupio veliki broj gostiju. Podršku pružili Mirotić, Bećiragić, Mulaomerović…

U R sportskom centru u Sarajevu tokom vikenda održan je prvi BDF, edukacijska platforma za trenere, roditelje i mlade igrače na kojem su predstavljeni ciljevi razvoja košarke u omladinskim kategorijama, održana predavanja na teme košarkaške vještine i specifičnog treninga, kondicione pripreme i prevencije povreda te sportske psihologije.

Forum je okupio veliki broj trenera, roditelja, sportskih radnika, mladih košarkaša i gostiju.

Osnivač BDF-a je Nedžad Gušić, uz koorganizaciju košarkaškog saveza Kantona Sarajevo te strateško partnerstvo sa KK Realway i KK MVP.

Teoretska i praktična predavanja na košarkaškom terenu, Mini All Star utakmica u kojoj je učestvovalo 34 dječaka uzrasne dobi 12 godina i mladje, dodjela priznanja za razvoj omladinske košarke u prethodnom periodu, prezentacija strategije i ciljeva BDF u kontekstu budućih investicija i ulaganja u infrastrukturu i znanje, bili su dio programma prvog BDF-a.

"Stečeno znanje, podrška košarkaškog saveza KS i KK Realway, podrška sadašnjih i bivših proslavljenih košarkaša, veliki broj zahvalnica za inicijativu i organizaciju i oduševljenje mladih igrača tokom i nakon BDF-a su potvrda da je jedna ovakva inicijativa bila dugo očekivana“, ističe Nedžad Gušić.

Sljedeći koraci Basketball Development Foruma su organizacija zajedničke edukacije trenera iz regiona po sličnom principu, organizacija 15-dnevnih priprema za mlade talente tokom ljeta, a po uzoru kako su pripremne cikluse radile omladinske reprezentacije bivše države, te uspostavljanje digitalne baze podataka mladih igrača i trenera, koja će biti dostupna svima.

Profesor dr. Nenad Trunić, profesor dr. Aleksandar Živković, i profesorica dr. Marijana Mladenović su bili predavavči na prvom BDF-a, koji su tokom predavanja demonstrirali i educirali trenere, roditelje i mlade košarkaše.

Podršku BDF-u su dali Nikola Mirotić, zvijezda Eurolige koji nastupa za Emporio Armani iz Milana i bivši NBA košarkaš, Adis Bećiragić, selektor košarkaške reprezentacije BiH, Damir Mulaomerović, proslavljeni košarkaš, Amar Gegić, reprezentativac BiH, i Teoman Alibegović, potpredjednik italijanskog kluba Fortitudo.

Doktor Ahmet Albayrak, izvršni direktor i zamjenik predsjednika KuvaytTurk banke, te Ufuk Butum, osnivač i direktor sportske lige za poduzetništvo i mentoring, su bili specijalni gosti BDF-a iz Turske.

S njima je prodiskutovan i plan internacionalnog konteksta narednog BDF-a, poručili su organizatori.