20 godina od smrti

‘Djeca su vojska najjača’: Hoće li Velimir Milošević dobiti ulicu u Sarajevu

Lćerke Velimira Miloševića, Svjetlana Luksemburkova Milošević i Vesna Štrk, dio zaostavštine svoga oca predale su na čuvanje Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prigodnim programom “Dvadeset godina bez Velimira Miloševića” obilježena je 20. godišnjica smrti velikog bosanskohercegovačkog i regionalnog pjesnika za djecu te dugogodišnjeg novinara.

Galerija Muzeja bila je tijesna da primi sve prijatelje i poštovaoce njegovog lika i djela koji su došli da odaju počast ovom velikanu pisane riječi.

Specijalne gošće bile su kćerke Velimira Miloševića, Svjetlana Luksemburkova Milošević i Vesna Štrk, koje su odlučile da dio zaostavštine svoga oca predaju na čuvanje Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH gdje će biti formirana književna zbirka “Velimir Milošević”.

Urednica programa bila je njegova prijateljica i radna kolegica, novinarka Snježana Galić, a učestvovali su Bisera Alikadić, Zlata Jurić, Nijaz Memić i Dejan Garić. Moderatorica je bila Đana Kukić koja je pročitala biografiju te nekoliko pjesama Velimira Miloševića.

Galić je naglasila je da su za Velimira Velju Miloševića djeca bila centar svijeta, a smatrao je da bi dječijoj sreći trebalo da bude sve podređeno.

"Veljo je čovjek koji je umio sa riječima i da utješi i da postakne i djecu i odrasle. Njegova poezija je puna svjetlosti, ljubavi, muzike", kazala je Galić.

Pjesnikinja Bisera Alikadić, Veljina “sestra po peru”, kazala je da u dvije svoje pjesme spominje Velimira Miloševića te da uskoro planira napisati i treću.

"Veljo je bio pjesnik svjetlost. Zato će i ta pjesma imati svijetlu misao, to je sunčeva zraka koja može proći u sred mraka i koja može da nas oplemeni" kazala je Alikadić.

Novinar Nijaz Memić prisjetio se Veljine radio-emisije “Karta za povratak” koja je bila namijenjena svoj djeci koja su otišla iz BiH i Sarajeva.

"Kroz tu emisiju čika Veljo prizivao je njihov povratak i čini mi se i povratak svoje porodice. Zaista sam ponosan što sam nekoliko godina bio dio te ekipe koja je radila emisiju", kazao je Memić.

Novinarka Zlata Jurić kazala da je Veljo nije bio samo njen kolega već i veliki prijatelj.

"Posebno sam mu zahvalna jer sam s njim počela koračati kao novinar, davao mi je krila i ohrabrivao me. Uživali smo sedam godina radeći emisiju “Hiljadu škola, hiljadu radosti” i zaista je to bila istinska radost", kazala je Jurić.

Dejan Garić, predsjednik UO “Prosvjeta” kazao je da se Velji kao društvo nikad nismo dovoljno odužili.

"Vrijeme je da počnemo to da ispravljamo i da Velji Miloševiću damo značaj koji je imao. Da u ovom gradu, kojem je toliko dao, dobije svoju ulicu ili trg, da njegove knjige ponovo budu u izlozima knjižara", kazao je Garić.

Glumica Minka Muftić govorila je stihove Velimira Miloševića te se prisjetila vremena kada je tokom rata sa njim nastupala u programima po bunkerima, skloništima i bolnicama.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Uma Handan iz hora “Princess krofne” pod mentorstvom Zlatana Bostandžića koji se takođe prisjetio Velimira Miloševića istaknuvši da je upravo on jedan od zaslužnih što su “Princess krofne” nastale i opstale.

Uma je otpjevala pjesmu “Djeca su vojska najača” za koju je na stihove Velimira Miloševića muziku napisao Esad Arnautalić i koja je postala himna djece sa naših prostora.

U okviru programa emitirana je i najavna špica te dijelovi radio-emisije "Budilica probudilica", u kojoj je učestvovao Veljo sa djecom, kako bi publika osjetila s koliko se senzibiliteta obraćao djeci.