višemjesečni rad

SIPA u Brodu uhapsila pet osoba u akciji “Bjegunac”, pomogao i Europol

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine danas su na području Broda realizovali operativnu akciju „Bjegunac“.

Izvršeni su pretresi na pet lokacija i slobode je lišeno pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Krijumčarenje ljudi“ i „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

„Lica lišena slobode će u toku dana biti sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, te će o njihovom daljem statusu u zakonskom roku odlučivati postupajući tužilac“, saopćeno je iz SIPA-e.

Dodaje se da je operativna akcija „Bjegunac“ rezultat višemjesečnog rada policijskih službenika SIPA i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, koja je ostvarena putem EUROPOL-a i uz posredstvo operativne grupe Zebra.

„Lica lišena slobode se sumnjiče da su bili članovi grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na području Bosne i Hercegovine i koja je u prethodnom periodu prokrijumčarila oko 100 lica turskog, sirijskog, iračkog i kineskog porijekla, kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, na osnovu čega su ostvarili značajnu protivpravnu imovinsku korist“, navodi se u saopštenju.

Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti provedene su po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH. Tokom realizacije navedene akcije ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.