teško mu bilo doći

Vučić eskivirao odlazak na samit BRICS-a u Rusiji, pravda se Putinu

Na trodnevnom samitu BRICS-a, koji počinje danas u ruskom Kazanu, Srbiju će predstavljati četveročlana delegacija dok je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić saopćio kako zbog unaprijed dogovorenih sastanaka neće učestvovati na sastanku grupe zemalja koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Samit BRICS-a organizira ruski predsjednik Vladimir Putin, a ove godine savezu su se pridružili Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Iran.

Međutim, Vučić je rekao da je ruskom predsjedniku saopćio kako bi mu bilo izuzetno teško doći u Kazan, zbog različitih stvari, i da nema posjeta visokih dužnosnika koje se idućih dana očekuju u Beogradu.

"Ja sam bio veoma pošten prema predsjedniku Putinu i rekao mu, dakle, to je bilo zakazano ranije, ali nisam krio i rekao sam mu i da nema ovih posjeta, bilo bi mi izuzetno teško doći zbog različitih stvari koje vi dobro znate i za koje vjerujem da razumijete Srbiju", rekao je Vučić.

Također istaknuo je kako je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije pristupila ni jednoj deklaraciji, a samo u ovoj godini ih je bilo 44 protiv Ruske Federacije.

No srbijanski je predsjednik najavio da će prisustvovati obilježavanju 80. godišnjice pobjede nad fašizmom 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi i to na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Razgovarao sam s predsjednikom Putinom o osamdesetogodišnjaci obilježavanja pobjede nad fašizmom, koja će se obilježiti sljedeće godine, i to će biti, pretpostavljam, najveća predstava u povijesti poslije Drugog svjetskog rata na središnjem trgu, na Crvenom trgu u Moskvi", rekao je Vučić za Radioteleviziju Srbije.

Također kazao je kako očekuje da bi rekonstrukcija srbijanske Vlade mogla biti provedena između marta i juna iduće godine te dodao da će srbijanski premijer Miloš Vučević imati njegovu punu podršku.

"Znate, imate neke ljude koji su umislili da tu mogu biti i obavljati više stvari za sebe, a ne za građane i društvo u cjelini. Ljude koji misle da su nesmjenjivi, ljude koji misle kako mogu sve", rekao je Vučić te dodao kako bi izbori u Srbiji mogli biti organizirani u decembru 2026. ili na proljeće 2027. godine.

Vučić je po ko zna koji put istaknuo opredijeljenost Srbije kao eurointegracijama iako se taj proces odvija sporo te dodao kako bi Srbija istog trenutka bila primljena u Evropsku uniju da prizna neovisnost Kosova i uvede sankcije Rusiji.

"Da priznamo nezavisno Kosovo i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, sutra bismo bili članice Evropske unije, odmah i bili najbolja zemlja na svijetu", rekao je Vučić.

Čelnici Evropske unije više puta su upozorili Srbiju kako održavanje bliskih veza s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije kompatibilno s njenim težnjama za članstvom u EU.

No uprkos tome Srbija, koja pregovara o članstvu u EU, ne želi slijediti vanjsku politiku EU kada je u pitanju Rusija i odbija uvesti sankcije koje je EU uvela toj zemlji nakon agresije na Ukrajinu.