crvena linija

Miličević: Ukoliko vlast u RS pokuša da pravi trule kompromise, neka znaju da to nećemo dozvoliti

'Državna imovina je crvena linija ispod koje niko u Republici Srpskoj ne bi smio ići. To je pitanje budućnosti Republike Srpske i očuvanja dejtonske strukture BiH. Dva člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić su izašla iz ustavom propisanih nadležnosti Predsjedništva BiH, rekao je ekao je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

On očekuje od Nebojše Radmanovića i Nikole Špirića, kao članova kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda PS BiH, da ne dozvole da Komšićev i Bećirovićev zakon uđu u dnevni red sjednica jer je riječ o aktu čiji predlagač nije ovlašćen za predlaganje takvog zakona, komentirajući jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj je, kako navode iz SDS-a, preglasavanjem Predsjedništva BiH iz RS Željke Cvijanović, usvojen Zakon o državnoj imovini.

Praksa preglasavanja u Predsjedništvu BiH je, kaže on, viđana i ranije, i dodaje:

''Ali u ovom mandatu imamo novu praksu da dva člana Predsjedništva BiH ruše Ustav BiH i usvajaju akte koji nisu nadležnost Predsjedništva BiH.

To je bio slučaj sa Zakonom o gasu, a sada je sa Zakonom o državnoj imovini. NJihov cilj je jasan – žele da aktuelizuju određene teme, nadajući se međunarodnom intervencionizmu''.

'Što se tiče SDS-a, niti nam je prihvatljivo preglasavanje, niti nam je prihvatljivo nametanje. RS ima pravo na svoju imovinu koje joj je dato Dejtonskim mirovnim sporazumom i nikakvi pritisci i ucjene to neće promijeniti, bar što se tiče SDS-a.

Ukoliko vlast u RS pokuša da pravi trule kompromise, neka znaju da to nećemo dozvoliti. Ono što nam je dao Dejton, niko nam ne može oteti'', poručio je predsjednik SDS-a Milan Miličević.