LEGENDARNI MAKEDONAC

Vlatko Stefanovski snimio novi album u kultnom Abbey Road studiju

Vlatko Stefanovski, gitaristički virtuoz pamtit će godinu u kojoj obilježava 50 godina svoje impresivne karijere i po svojoj londonskoj avanturi. Rasprodan klub Dingwalls 2 u londonskoj četvrti Camden te snimanje u legendarnom Abbey Road Studios sažetak je njegovog petodnevnog boravka uz ekipu Croatia Recordsa.

Novi projekt koji je uspješno realiziran uključivao je snimanje u Abbey Road Studio Three u kojem je Vlatko Stefanovski uz Jana Stefanovskog na bubnjevima te Tihomora Hojsaka na kontrabasu snimio čak dvadeset i dvije pjesme među kojima je “While My Guitar Gently Weeps” jedne od najvećih grupa svih vremena The Beatles. Pjesma je odabrana upravo kao posveta prostoru i dijelu historije koji je obilježila liverpulska četvorka.

“Naše londonsko iskustvo se polako zatvara. Imali smo pet magičnih dana. U kultnom Abbey Road Studios obišli smo sve hodnike, vidjeli sve instrumente i da kažem sveta mjesta na kojima su Beatlesi radili. U Abbey Road Studio Three pjevao sam na mikrofonu na kojem je nekad pjevala Amy Winehouse. Ogromna je motivacija snimati na ovakvom mjestu i rijetko iskustvo. Uspjeli smo u dva dana snimiti dvadeset i dvije pjesme, Jan na bubnjevima, Hojsak na kontrabasu i ja na gitari. Ton majstor bio je Goran Martinac. Na kraju je sve završilo euforično stoga smo u kantini u kojoj su nekad sjedili Beatlesi i mnogi drugi muzičari proslavili trud i energiju koju smo ostavili u studiju”, rekao je Vlatko Stefanovski još uvijek pod dojmom proteklih događaja.

Vlatko Stefanovski, gitarist je svjetskog glasa koji je zauvijek obilježio muziku ovih prostora, prvo kao lider grupe Leb i sol, zatim preko svojih solo projekata, pa do saradnji s brojnim drugim velikim muzičarima.

Danas najčešće nastupa uz Jana Stefanovskog na bubnjevima i Ivana Kukića na basu pod imenom Vlatko Stefanovski Trio. Kroz 15-ak solo albuma i brojne filmske i pozorišne projekte, Vlatko je pokazao svoju nevjerojatnu sposobnost sjedinjavanja različitih muzičkih žanrova i umjetničkih izraza. Autor je muzike za tri savremena baleta i sedamnaest igranih filmova. Od posebnog značaja treba istaknuti njegovu saradnju s Londonskim simfonijskim orkestrom, a ova najnovija londonska avantura svakako će dobiti posebno mjesto u memoarima koje piše.