NEOBIČNA POJAVA

Slika iz svemira otkriva Afriku kakvu nismo vidjeli: Pustinja Sahara dobila jezero

U sušnom području ponekad se nakon obilne kiše stvaraju jezera, što ukazuje na to da je pustinja nekada imala drugačiju klimu.

Jezero se formiralo nakon što je ciklon pogodio dijelove sjeverne Afrike u septembru, uzrokujući ogromne količine kiše u Sahari. Sada pomaže istraživačima da prouče kako je Sahara mogla izgledati prije nekoliko hiljada godina. Možda ne kao džungla, ali zasigurno kao vlažnije okruženje nego što je to danas. Pustinje u pravilu dobivaju manje od deset centimetara kiše godišnje, što pokazuje koliko prolazno jezero može biti važno za život u najvećoj nepolarnoj pustinji na svijetu.

Slike jezera snimio je Operativni Zemaljski Imager-2 (OLI-2) na NASA-inom satelitu Landsat 9. Prošle sedmice, jezero je bilo oko 33 posto popunjeno i pokrivalo je površinu od 191 kvadratnih kilometara do dubine od približno 2,2 metra, prema Mosheu Armonu, istraživaču sa Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu, koji je pregledao satelitske slike jezera.

Prije između 11.000 i 5.000 godina, zbog pomaka u Zemljinoj orbiti, Sahara je postala bujnija nego što je to danas. To razdoblje, poznato kao Afričko vlažno razdoblje, bilo je vrijeme kada su drevni ljudi slikali životinje i scene lova u pećinama i na stijenama diljem sada isušene Sahare. Nivo jezera u sjevernoj Africi bio je mnogo viši nego danas, a regija mnogo zelenija. Međutim, neki geolozi tvrde da klimatski uvjeti tada nisu mogli generirati dovoljno kiše da popune toliki broj jezera za koje istraživači procjenjuju da su postojala u sadašnjoj Sahari.

'Predlažemo treću mogućnost, a to je da su ekstremni kišni događaji, poput onoga u septembru u sjeverozapadnoj Sahari, mogli biti češći u prošlosti,' rekao je Armon u izvještaju Earth Observatoryja. 'S obzirom na to koliko dugo jezerima treba da se osuše, ovi događaji su mogli biti dovoljno česti da drže jezera djelomično napunjena kroz duga razdoblja, čak i godine ili desetljeća, bez čestih kišnih padavina.'

Sebkha el Melah bi mogla ostati napunjena godinama. Kada se slano korito jezera napunilo 2008. godine, voda nije potpuno isparila do 2012., kažu iz NASA-e. 'Ako ne dobijemo još kišnih događaja,' rekao je Armon, jezeru bi 'otprilike trebalo godinu dana da potpuno ispari.'

Ljeto u Saharu obično donosi više padavina. Od 38.000 zabilježenih obilnih padavina u pustinji, oko 30 posto ih se, prema ranijem izvještaju Earth Observatoryja, dogodilo tokom ljeta.

Pogledi iz svemira naučnicima sve više pomažu pri praćenju Zemljinih vodenih resursa. U 2022. godini, NASA i francuski CNES lansirali su misiju Surface Water and Ocean Topography (SWOT), trogodišnji projekt koji iz orbite prikuplja podatke o količini vode i njenom kretanju. Drugi svemirski brodovi, poput NASA-inog Deep Space Climate Observatoryja (DSCOVR) prate atmosferske klimatske događaje.

Bez obzira ostane li jezero napunjeno mjesecima ili godinama, ono služi kao podsjetnik na to kako se Zemljini krajolici (i naše razumijevanje njih) mogu dramatično promijeniti zahvaljujući promjeni klime, piše Gizmondo