ZDRAVLJE MOZGA

Otkriven ključ za liječenje Alzheimerove bolesti prije pojave simptoma

Alzheimerova bolest, koja pogađa milione ljudi diljem svijeta, odvija se u dvije različite faze, prema novom istraživanju koje je prvi put detaljno razjasnilo kako ova razorna bolest napreduje. Naučnici sada vjeruju da bi mogli imati priliku uhvatiti bolest u njenim ranim fazama – desetljećima prije nego što se pojave prvi simptomi – što bi moglo biti presudno za razvoj tretmana koji zaustavljaju napredak bolesti.

Istraživanje objavljeno u prestižnom časopisu Nature Neuroscience otkriva da Alzheimerova bolest počinje mnogo prije nego što simptomi postanu vidljivi. U prvoj fazi bolesti dolazi do suptilnih promjena u mozgu, uključujući upalu i gubitak određenih tipova moždanih stanica koje štite neurone. Ove promjene ne uzrokuju vidljive simptome, ali stvaraju osnovu za kasniji brzi napredak bolesti.

Istraživači sa Univerziteta Washington i NIH-ovog Instituta za mozak istražili su više od 3.4 miliona moždanih stanica iz dijelova mozga povezanih s jezikom i pamćenjem. Upravo je taj dio mozga, poznat kao srednji temporalni girus, često prvi pogođen kod oboljelih od demencije.

Druga faza Alzheimerove bolesti ona je koja uzrokuje masovnu smrt moždanih stanica i nakupljanje plakova proteina. Ovi plakovi guše zdravo tkivo mozga i dovode do brzog gubitka pamćenja, govora i drugih kognitivnih sposobnosti.

Dr. Richard Hodes, ravnatelj NIH-ovog Instituta za starenje koji je financirao ovo istraživanje, rekao je da rezultati istraživanja "temeljito mijenjaju naše razumijevanje kako Alzheimer oštećuje mozak". Ova nova saznanja otvaraju vrata za razvoj novih tretmana koji bi mogli zaustaviti bolest prije nego što dosegne ovu kritičnu fazu.

Mogućnosti za liječenje

Istraživači vjeruju da postoji ključni vremenski prozor između prve i druge faze Alzheimerove bolesti, u kojem bi bilo moguće zaustaviti bolest. Fokusirajući se na suptilne promjene u prvoj fazi, istraživači bi mogli razviti tretmane koji bi zaštitili mozak i spriječili brzi pad kognitivnih sposobnosti.

Posebno iznenađujuće otkriće bilo je da su inhibicijski neuroni, ključne stanice za kontrolu moždanih impulsa i pažnje, među prvima pogođeni. Naučnici su otkrili da upala mozga u ranoj fazi bolesti uništava ove stanice, što bi moglo biti ključno za razvoj terapija koje bi ih zaštitile.

Dr. John Ngai, direktor NIH-ovog BRAIN Instituta, dodao je kako će "ovo novo znanje pomoći naučnicima i proizvođačima lijekova diljem svijeta u razvoju dijagnostičkih i terapijskih metoda usmjerenih na specifične faze Alzheimerove bolesti."

Alzheimerova bolest je rastući izazov

Prema podacima Alzheimerove udruge, oko sedam miliona Amerikanaca trenutno živi s ovom bolešću, a očekuje se da će taj broj narasti na 13 miliona do 2050. godine. Zbog starenja populacije, Alzheimerova bolest postaje sve veći javnozdravstveni problem.

Iako nauka i dalje istražuje šta uzrokuje Alzheimerovu bolest, ovo istraživanje pruža novu nadu u borbi protiv ove devastirajuće bolesti. Istraživači se nadaju da će uspjeti razviti tretmane koji će zaustaviti bolest u njenim ranim fazama, prije nego što ona značajno ošteti mozak.