nema klevete

Prvostepena presuda: Ihtijarević izgubio tužbu protiv Raporta za članak o McDonald'su, Bentleyu i SDA

Posljednjih mjeseci u Općinskom sudu u Sarajevu održan je niz ročišta po tužbama bivšeg vlasnika licence za McDonald's u BiH Harisa Ihtijarevića protiv Raporta.

Naime, Raport je prvi najavio da će se planetarno poznati lanac brze hrane McDonald's povući iz BiH zbog brojnih afera vlasnika licence, a konačno je presudilo to što je Ihtijarevićeva kompanija, koja je bila vlasnik licence za McDonald's, izgubila sudski spor sa Raiffeisen bankom od koje je iznajmljivala prostor u Titovoj ulici gdje je bio smješten McDonald's. Kako smo tad objavili, problem je bila kirija koja nije plaćana godinama pa se banka odlučila na tužbu.

Nakon toga, na vidjelo su izašle brojne nelogičnosti u poslovanju Ihtijarevićeve kompanije koja je vodila McDonald's.

Raport je otkrivao jednu po jednu.

Jedan od članaka koji je privukao možda i najviže pažnje imao je naslov: Raport otkriva: McDonald's u BiH potresaju ogromne afere. Zbog izborne kampanje SDA i Bentleya moguće i zatvaranje!?

Raport je tu najavio povlačenje McDonald'sa iz BiH zbog rastrošnosti vlasnika licence, tačnije - kupio je skupocjenu limuzinu Bentley, a nije plaćao kiriju za McDonald'sov restoran, a direkciji McDonald'sa bilo je sumnjivo i to što su na marketinškim pozicijama koje su imali zakupljene u Sarajevu, u vrijeme predizborne kampanje osvanuli plakati jedne političke stranke. Tačnije SDA.

Ihtijarević tokom ročišta nije imao niti jedan argument kojim bi negirao pisanje Raporta, a koje se na kraju ispostavilo tačnim. Njegova odbrana se zasnivala na tome da on nije javna ličnost i da poslovanje McDonald'sa u BiH nije od javnog interesa.

Osim što je i Općinski sud u Sarajevu utvrdio da se pisanje Raporta ispostavilo kao tačno, jer je McDonald's zatvoren u BiH, utvrđeno je da je Ihtijarević ipak javna ličnost.

Sud je utvrdio da je Ihtijarević u svojoj karijeri obavljao funkcije u javnom institucijama i kompanijama (direktor Službe za zajedničke poslove FBiH, predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo BiH i član Upravnog odbora BH Gasa) te da je zbog toga javna ličnost.

Isto tako, Sud je ocijenio da je i poslovanje McDonald'sa bilo do javnog interesa, s obzirom na to da su o njegovom otvaranju pisali svi mediji, te da su uz Ihtijarevića, otvaranju prvog restorana, prisustvovale i brojne osobe iz političkog establišmenta kao i druge javne ličnosti.

Pored toga, Sud je utvrdio da je iznos za koji je kupljen Bentley približan iznosu koji je Ihtijarević dugovao Raiffeisen banci. Također, kao indikativno je utvrđeno to da su se plakati SDA pojavili na marketinškim pozicijama McDonald'sa, da bi se nakon predizborne vrlo brzo ponovo vratili prepoznatljivi crveni plakati lanca brze hrane.

Na kraju, Sud se u prvostepenoj presudi osvrnuo i na zahtjev koji je Ihtijarević slao Raportu, a u kojem je prijetio Raportu tužbom ukoliko ne ukloni sve članke o njemu. Iako su advokati Ihtijarevića tvrdili da se radi o demantiju na koji se Raport oglušio, Sud je uvažio stav redakcije da se ne radi o demantiju jer u spornom zahtjevu Ihtijarevićevi advokati nisu demantirali niti jedan navod iz članka koji je objavljen.

U odbacivanje tužbenog zahtjeva, Sud je naložio Ihtijareviću Raportu plati sudske troškove u iznosu od 1.344 KM.