bh. fudbal kao močvara

Hoće li Musemićev izljev gnjeva i nemoći otvoriti oči svima? Bivši FIFA sudija za Raport: Ovo u Mostaru je samo kulminacija

Previše je grešaka, nedosljednosti, dvostrukih kriterija... da bismo bezgranično vjerovali u djelioce pravde, kaže Haris Kaljanac

Prošle sezone, čekali smo do marta 2024. da sudijske i svake druge lakrdije na bosanskohercegovačkim fudbalskim terenima eskaliraju onim, što se, mimo ekstremnih incidenata poput fizičkih nasrtaja, može okarakterizirati najtežim ispadom - napuštanjem terena.

A upravo to su uradili fudbaleri Sarajeva, na poziv klupskog rukovodstva, ogorčeni dijeljenjem "pravde" u revanš utakmici četvrtfinala Kupa BiH protiv banjalučkog Borca.

"Borba protiv kriminala"

Najavili su iz bordo kluba tada "borbu protiv kriminala i za spas bh. fudbala", kako je to nazvao predsjednik FK Sarajevo Ismir Mirvić.

Željeli su s Koševa i sastanak s liderima drugih klubova Wwin lige BiH, čak ga i zakazali za 19. mart u sarajevskom hotelu Mariott, s posebnim fokusom na "sprečavanje korupcije, borbu protiv monopolizma i nepravde u sportu te promoviranje fer-pleja".

Detalj s utakmice u Mostaru (Foto: HŠK Zrinjski)

I šta je od sve toga bilo? Jedno veliko ništa!

Kao što se očekivalo, većina klubova je eskivirala poziv, svako iz svojih razloga i sastanak je propao, ali su s Koševa su poručili da će prvi u nizu sastanaka na tu temu biti održan po završetku sezone.

Sastanak, koji nije održan ni do danas...

Ni Nogometni savez BiH nije previše talasao, kazne koje su na koncu izrečene zvančnicima FK Sarajevo, ostale su relativno skromne za ovako težak ispad.

Uostalom, kad se pogleda konačan rasplet na domaćoj sceni u prošloj sezoni, ljudi koji drmaju bh. fudbalom mogli su dozvoliti sebi da budu velikodušni.

Imat će kad to nadoknaditi...

Žestoke sankcije

A nadoknadili su danas, munjevitom brzinom, ugrabivši u letu šansu koja im se ukazala.

A "čast" da prvi ove sezone osjetio strogoć na svojim leđima jeste Husref Musemić.

Trenera konjičkog Igmana je skupo koštao izljev gnjeva i nemoći, nakon što je njegov tim jučer poveo pa dobio crveni karton i na kraju pretrpio rezultatski potop kod Zrinjskog (1:7) u Mostaru.

Musemić: Nije se uspio suzdržati

Sve što je sasuo trener Igmana Musemić kontroloru utakmice zabilježile su kamere, a sva sreća da je ipak bilo dovoljno prisebnosti da i meč u Mostaru uopće bude priveden kraju.

Musemić je suspendiran na pola godine i dobio je novčanu kaznu od 3.000 KM.

No, kako je krenulo, možda nismo daleko od trenutka kad će neko ponoviti ono što je FK Sarajevo uradio prošle sezone.

Jer, kako za Raport kaže Haris Kaljanac, nekadašnji bh. fudbalski sudija sa FIFA znakom, previše je grešaka, nedosljednosti, dvostrukih kriterija... da bismo bezgranično vjerovali u djelioce pravde.

Kaljanac: Neke stvari su neobjašnjive

"Kako to volim često reći, ne možemo svi u isti koš, pa ni sudije, ali ima situacija koje ni meni nisu jasne.

Recimo, sjetite se nedavne utakmice Široki Brijeg - Sarajevo, gdje je poništen gol Sarajeva zbog navodnog prekršaja Renana Oliveire u napadu.

Međutim, sutradan, u drugoj utakmici, za isti start se ne dosudi ništa. I to mi je neobjašnjivo.

I ovo u Mostaru, to je samo kulminacija svega što se dešava" ističe Kaljanac, jedan od rijetkih koji je spreman otvoreno govoriti o stanju u bh. fudbalu.

"Odmah da bude jasno, smatram da su dva žuta kartona zbog kojih je isključen fudbaler Igmana Almir Bekić bila opravdana. Međutim, i to je dokaz da je danas ovako, sutra onako...

I postavlja se pitanje, zašto je to tako. Zašto nije isti odnos prema svima?", kaže Kaljanac.

I na pitanje da li vjeruje da u bh. fudbalu kvalitet zaista odlučuje i da li je siguran da konačan plasman održava realan kvalitetu na terenu, Kaljanac je jasan:

"Jedino sam siguran da je Bog jedan. Ništa drugo nema garanciju, pogotovo u našem fudbalu.

Mislim da sam dovoljno rekao".