parlament raspravlja

Stručno osoblje u Sudu i Tužilaštvu BiH trebalo bi dobiti naknadu za odvojen život, smještaj i dežurstvo

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su danas dopunu Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine koju je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zakonom o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, izmijenjenim 2020. godine, nisu bile obuhvaćene odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje. Ustavni sud BiH je 2023. godine utvrdio da je zakon neustavan jer ne sadrži ove odredbe, te je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da uskladi zakon u roku od šest mjeseci.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da je zakon diskriminatoran jer pravi nedozvoljenu razliku između sudija/tužilaca i stručnog osoblja, koje također treba imati pravo na naknade za troškove smještaja i odvojeni život. Sud je naglasio da je za efikasno funkcioniranje pravosuđa potrebna odgovarajuća finansijska podrška za sve zaposlene, uključujući stručno osoblje.

Također, zakon ne sadrži odredbe o naknadama za dežurstvo/pripravnost, što je također proglašeno neustavnim. Ustavni sud je istakao da su ove naknade važne za osiguranje odgovarajuće teritorijalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u pravosuđu, te da bez njih nije moguće osigurati efikasno funkcioniranje pravosudnog sistema.

Ustavni sud je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da uskladi zakon sa odredbama Ustava BiH, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, kako bi se osigurala jednakost i pravednost u pravosudnom sistemu.