Predstavnički dom PFBIH

Mioković najavio tematsku sjednicu o posljedicama poplava, odgovori na zastupnička pitanja

Predstavnički dom Federalnog parlamenta održat će posebnu tematsku sjednicu koja će biti posvećena isključivo stanju na tarenu i posljedicama nedavnih katastrofalnih poplava i klizišta u Federaciji, najavio je danas predsjedavajući Doma Dragan Mioković.

To je učinio tokom aktuelnog današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma nakon što je zastupnik Mirza Čelik (Demokratska fronta) zatražio da dnevni red bude dopunjen raspravom o stanju na poplavljenim područjima u Federaciji.

Mioković mu je odgovorio da posebnu sjednicu treba zakazati kad Federalna vlada dostavi zastupnicima, zasad nedostajuću detaljnju pisanu informaciju o posljedicama nedavne katastrofe, a Čelik potom rekao da rok Vladi za pripremu takve informacije treba da bude maksimalno do 30 dana.

Zastupnica Demokratske fronte Alma Kratina rekla je da je "naprosto groteskno što je prva današnja tema sjednice zakon o slatkovodnom ribarstvu a ne stanje na poplavljenm područjima". To je po njenom mišljenju, kao i po riječima zastupnika Stranke demokratske akcije Mirsada Zaimovića, bilo prioritetno i neophodno jer je od katastrofe proteklo ipak dovoljno vremena za pripremu odgovarajuće informacije za Parlament u ovom trenutku.

Nedavne katastrofalne poplave bile su tema i više zastupničkih obraćanja danas u jednosatnom terminu koji odmah na početku sjednica Predstavničkog doma inače bude rezervisan samo za zastupnička pitanja i inicijatve.

Danas je inicirano, između ostalog, da zastupnici pomognu preživjelim žrtvama katastrofe odricanjem od jednog mjesečnog novčanog paušala Ili dijela te preusmjeravanjem tog novca za pomoć ugroženima.

Na pitanja da li će biti pomoći privrednim subjektima na poplavljenim područjima jer njihov rad znači egzistenciju mještanima, dopremijer FBiH Vojin Mijatović je odgovorio da će Federalna vlada svakako intervenisati u tom smislu, posebno naglašavajući pomoć za saniranje šteta koje su pretrpjela dva proizvođačka privredna društva s velikim brojem zaposlenih, u Kreševu i Fojnici.

Vlada je već dosad namijenila milion KM a pedesetak privrednih subjekata je uputilo zasad zahtjeve za pomoć, kazao je također Mijatović.

On je uputio kritiku federalnim ministrima koji nisu došli na ovu sjednicu Predstavničkog doma i naglasio da će u Vladi problematizirati zašto pojedini ministri inače to čine rijetko. Insistirat će također da ministarstva odgovore na pitanja različite vrste koje zastupnici postavljaju nadležnima na sjednicama Doma tražeći pismene odgovore od kojih neke dobiju uredno a neke ne.

Miistar rada i socijalne politike Adnan Delić odgovorio je na ovoj sjednici na jedno od zastupničkih pitanja sasvim druge tematike. Kazao je da će rebalansom budžeta FBiH, čija izrada je trenutno u toku u Ministarstvu finansija, biti planiran transfer za jednokratnu pomoć penzionerima.

Ministar pravde Vedran Škobić pozitivno je odgovorio na jednu od današnjih zastupničkih inicijativa da izmjene krivičnog zakonodavstva onemoguće ubuduće novčani otkup zatvorskih kazni osuđenicima za krivična djela vezana za seksualnu zloupotrebu djece i maloljetnika kao i za druge pojave nasilja. Ministar je rekao da zakonodavstvo koje je u izradi neće ostaviti mogućnost novčanog otkupa kazni za takva i slična krivična djela.

Ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, upitan da li Federalna uprava policije ima odgovarajuće resurse za otkrivanje počinilaca koji upućuju lažne dojave o postavljenim bombama u školama i drugim institucijama, kazao je da su sva dosadašnja krivična djela te vrste rasvijetljena a da se aktuelna rasvjetljavaju i da FUP svakako ima potrebnu opremu.Na potezu su tužilaštva i sudovi, dodao je.

Federalne zastupnike Isak je pozvao da kod predstojećeg razmatranja rebalansa federalnog budžeta dobro razmisle o odnosu predviđenih transfera za Federalnu i kantonalne uprave policije.

Dosad je Federalna uprava imala na raspolaganju mnogo manje novca od kantonalnih policijskih uprava iako je angažovana na 90 posto predmeta u Federaciji, rekao je ministar Isak.