džinovski meteori

Naučnici s Harvarda otkrili šta je moglo pokrenuti život na planeti: Događaj od prije 3,26 milijardi godina bio je ključan

Naučnici sa Harvarda su analizirali ostatke meteora u Južnoj Africi kako bi ispitali efekte džinovskih meteora na rani život na Zemlji

Naučnici sa Univerziteta Harvard proveli su istraživanje koje je otkrilo da je asteroid, koji je udario u Zemlju prije 3,26 milijardi godina, možda pokrenuo rani život na našoj planeti.

Naučnici su analizirali ostatke meteora u Južnoj Africi kako bi ispitali efekte džinovskih meteora na rani život na Zemlji.

U studiji je navedeno da je meteor S2, 50 do 200 puta veći od meteora koji je izazvao izumiranje dinosaurusa, udario u Zemlju prije otprilike 3,26 milijardi godina.

U istraživanju je navedeno da postoje dokazi da je udar tog meteora izazvao veliko uništenje na Zemlji, ali da je i pomogao razvoju ranog života, te da je udar izazvao i cunami i djelimično isparavanje okeana.

U studiji je navedeno da je efekat udara proširio fosfor u okolinu, a cunami je na površinu izbacio duboke vode bogate željezom, što je možda pokrenulo život na Zemlji.

Profesorica sa Univerziteta Harvard i voditeljica istraživačkog projekta Nadja Drabon kazala je da preovlađuje mišljenje da udari meteora donose katastrofu za život, ali da njihova studija pokazuje da ti udari mogu i omogućiti i razvoj života na Zemlji.

Drabon je istakla da nalazi doprinose ideji da su meteori koji su udarili u Zemlju uzrokovali razvoj ranog života.

“Izgleda da je život nakon udara naišao na povoljne uslove koji su mu omogućili da procvjeta“, rekla je Drabon.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)“.