vrijeme za iskorak

Jusuf Gazibegović pred transferom karijere

FC Köln je trenutno na dnu u sportskom smislu. Nakon poraza od 1:5 u Darmstadtu sve su glasniji pozivi na pojačanja. Iz Austrije bi na zimu moglo doći jedno.

Najveća rana Kölna je na desnom beku. Nakon Jana Thielmanna (22), Maxa Finkgräfea (20) i Juliana Paulija (19), Rasmusu Carstensenu (23) dopušteno je igrati na mjestu desnog beka u porazu 1:5 u Darmstadtu. Rezultat je govorio sam za sebe.

Köln do sada nije bio posebno zadovoljan kadrovima za odbrambenu poziciju. To bi se uskoro trebalo promijeniti. Hoće li trener Gerhard Struber (47) na zimu u Köln dovesti starog znanca?

Glavni skaut Kölna Martin Schulz (38) otkrio je prije nekoliko dana u drugoj epizodi vlastitog klupskog dokumentarca: "Letim u Austriju jer se bliži kraj zabrane transfera i imamo jednog ili dva kandidata za potpis koje sada gledamo. Naravno, maksimalno smo pripremljeni za zimski prijelazni rok, jer nam je dopušteno provesti jednu ili dvije stvari i želimo ih provesti u skladu s tim."

Jusuf Gazibegović je rođen u Salzburgu, ali je državljanin Bosne i Hercegovine. On je 11. oktobra zajedno Denisom Huseinbašićem (23) igrao za svoju zemlju u Ligi nacija u porazu od Njemačke 1:2.

Visok 1,74 metra, uglavnom je desni bek, ali može igrati i na lijevoj strani ili u odbrambenom veznom redu. Njegov ugovor u Grazu traje do juna 2026. godine, a tržišna vrijednost mu je preko pet miliona eura.

Struber poznaje Gazibegovića od njegovog djetinjstva i odigrao je ključnu ulogu na njegovom putu da postane profesionalac. Struber ga je trenirao u U15 i U16 timovima u omladinskoj školi RB Salzburga (2014. do 2017.). U 2015. godini njih su dvojica postali prvaci s 19 pobjeda, dva remija i jednim porazom.

U sezoni 2018/19 Struber je sa Gazibegovićem radio u RB-ovom timu FC Liefering. Defanzivac je jednom rekao o Struberu u "Kronenzeitungu": "Može dobro motivirati i uzbuditi ekipu."

Thomas Kessler (38, voditelj licenciranja u FC-u) potvrdio je prije nekoliko dana na EXPRESS Talku: "Postoje pozicije na kojima se želimo poboljšati. Pozicija desnog beka svakako je ona koju gledamo."

Struber zna što je važno u zimskom prijelaznom roku: "Moramo donijeti pametne odluke na zimu da dovedemo prave dečke. Moraju odgovarati mentalitetu, dugoročno donijeti kvalitetu i jamčiti određeni standard."