Sjednica Parlamenta FBiH

Ministrica Pozder: Izmjene zakona o zaštiti prirode riješit će pitanje zaštite određenih područja atraktivnih i za turiste

Predstavnički dom će se izjasniti o zakonu naknadno tokom ove sjednice koja je nastavljena raspravom o narednim tačkama dnevnog reda

Federalna minitrica okoliša i turizma Nasiha Pozder kazala je da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, odobri li ga Federalni parlament, riješiti krucijalno važna pitanja u ovoj oblasti kao što je pitanje zaštite određenih prirodnih područja, atraktivnih i za turiste.

"Bez toga ne može biti ni odgovarajućeg turističkog razvoja ovih prirodnih dobara", rekla je ministrica obrazlažući danas predloženi zakon poslanicima na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za razliku od dosadašnje prakse, lokalne zajednice će dobiti mogućnost proglašenja zaštićenih područja na njihovoj teritoriji naslanjajući se na odgovarajuća akta viših nivoa, najavila je ministrica.

Kao primjer je navela lokalitet Kravice, izuzetno atraktivan turistima.

"Lokalna uprava djeluje dobro ali trenutno nema mehanizme da ga proglasi zaštićenim, bez čega se ne može govoriti ni o adekvatnom turističkom razvoju", dodala je Pozder.

Ona podsjeća na obavezu da do 2030. godine, mnogo više područja nego dosad bude proglašeno zaštićenim zbog njihovih prirodnih vrijednosti.

Pozder ističe da je trenutno samo oko četiri posto takvih lokaliteta zaštićeno na federalnom nivou i da od 2008. godine nije učinjeno ništa više.

Nakon izlaganja ministrice, nije bilo mnogo poslaničkih diskusija, a uglavnom su bile u smislu verbalne pojedinačne podrške najavljenom zakonu.

Predstavnički dom će se izjasniti o zakonu naknadno tokom ove sjednice koja je nastavljena raspravom o narednim tačkama dnevnog reda.