uticaj na nezavisni odbor

Sve dok HDZ BiH ne prestane štititi Galića, osumnjičenika za teški kriminal, svaka inicijativa je “mrtvo slovo na papiru”

Predstavnički dom PSBiH usvojio je inicijativu Sabine Ćudić koja se odnosi na smjenu Zorana Galića, odbjeglog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.

Iako na prvi pogled usvajanje ove inicijative može djelovati kao “završena stvar” u pogledu konačne smjene bjegunca od bh. pravosuđa, što bi u demokratskim i pravnim državama gdje se poštuju odluke najvišeg zakonidavnog tijela sigurno i bilo tako, u ovom slučaju u BiH je situacija, nažalost, drugačija.

Jer, sad bi po ovoj inicijativi trebao postupiti Nezavisni odbor PSBiH, koji tvrdi da je već predložio Galićevu smjenu, međutim poznato je da Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH spriječava smjenu, nego traži razrješenje Galića.

Nakon što je Nezavisni odbor PS BiH prvobitno uputio Vijeću ministara BiH prijedlig “da razmotri mogućnost smjene Zorana Galića sa pozicije zamjenika direktora SIPA-e, istovremeno imajući u vidu da je Galić podnio vlastiti zahtjev za razrješenje sa te dužnosti” , a ministri “Trojke” tražili isključivo njegovu smjenu, na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH zaduženo je Ministarstvo sigurnosti BiH da do naredne sjednice pripremi kompletnu informaciju o Zoranu Galiću i da tu informaciju sačini u saradnji s Ministarstvom pravde i Uredom za zakonodavstvo.

To znači da je ovaj slučaj smjene već razvodnjen, jer da ima političke volje, odnosno one iz HDZ-a i do sada je bilo dovoljno razloga da Galić bude smijenjen.

Inicijativa Sabine Ćudić sada ponovo obavezuje Nezavisni odbor PSBiH da upute prijedlog za smjenu Galića, a iako je to stav jednog od domova PSBiH, teško da će Odbor donijeti takvu odluku. Jer poznato je da dvije sjednice ovog tijela najavljene u zadnjih mjesec dana, a na čijem dnevnom redu je bila inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv Galića u SIPA-i nisu održane, jer oba puta nije bilo kvoruma i to jednom zbog članova iz reda hrvatskog naroda, koji su se naprasno razboljeli, a drugi put zbog bolesti jednog člana iz reda hrvatskog i jednog iz reda srpskog naroda.

Evidentno je da politika vrši utjecaj na Nezavisni odbor, pa nema nikakve sumnje da će određeni pojedinci iz Odbora i ubiduće naći načina da opravdaju nedolazak na sjednicu na čijem bi dnevnom redu bila smjena Zorana Galića.

Jedini način da se spriječi ispraćaj Galića u penziju razrješenjem, jeste da ministri “Trojke” u Vijeću ministara BiH ne popuste pritisku HDZ-, ili da se HDZ prestane boriti za nezaslužena prava bjegunca osumnjičenig za teški kriminal. sve druge inicijative ce do tada “ ostati mrtvo slovo na papiru” .