zločini bez presedana

Izraelska vojska na Zapadnoj obali ubila 11-godišnjeg palestinskog dječaka Abdullaha

Palestinski dječak ubijen je u utorak uveče u pucnjavi izraelske vojske tokom racije u gradu Nablusu na sjeveru Zapadne obale.

Jedanaestogodišnji dječak Abdullah Jamal Hawash podlegao je teškim povredama zadobijenim u pucnjavi izraelske vojske, navodi se u saopštenju palestinskog Ministarstva zdravlja.

Očevici su rekli za Agenciju Anadolu da je izraelska specijalna jedinica, prerušena u civile, izvršila raciju u Starom gradu u Nablusu.

“Specijalci su ušli u Stari grad, nakon čega je okupaciona vojska poslala pojačanje da podrži specijalnu jedinicu”, dodali su očevici.

Palestinska novinska agencija WAFA objavila je da su specijalne jedinice izvršile raciju u četvrti Qaryoun u Starom gradu.

Tokom proteklih nekoliko godina, izraelska vojska je provodila redovne racije i napade na Zapadnoj obali, koji su dodatno eskalirali od početka rata u Pojasu Gaze 7. oktobra 2023. Palestinci su također na meti nasilnih napada ilegalnih izraelskih doseljenika.

Najmanje 760 Palestinaca je od tada ubijeno, a više od 6.250 ranjeno u paljbi izraelske vojske na okupiranoj teritoriji, govore podaci Ministarstva zdravlja.