sjajni trio

Fakebooks dolazi na Jazz Fest Sarajevo 2024.

Na ovogodišnjem Jazz Festu Sarajevo 2024, koji će biti održan od 6. do 9. novembra, nastupit će i francuski trio Fakebooks.

U Pozorištu mladih 8. novembra nastupit će bend koji čine alt saksofonista Antonin-Tri Hoang, kontrabasista Thibault Cellier i bubnjar Sylvain Darrifourcq.

Oni su prije nekoliko godina formirali trio, a pandemija je prekinula zajednički rad. Cellier i Darrifourcq članovi su francuskog trija znamenitog njemačkog pijaniste Joachima Kuehna, Hoang je osnivač Umlaut Big Band, dok je Cellier član i kvinteta Papanosh. Darrifourcq je na Jazz Festu već nastupao 2017. godine kao član trija Hermia-Ceccaldi-Darrifourq, na izvanrednom koncertu koji je ispraćen ovacijama.

Trio Fakebooks ponovo je na sceni od ove jeseni. U septembru su nastupali na festivalu Jazz à la Vilette, a u novembru dolaze u Sarajevo kako bi predstavili uzbudljivu i novu muziku. Naziv benda referira na Fake Books, uobičajenu praksu četrdesetih godina prošlog stoljeća kada su „lažne knjige" u nedostatku notnih zapisa sadržavale naznake melodija, akorda i tekstove jazz standarda, odnosno „sastojke" potrebne za „fake it till you make it" izvedbu koja ostavlja dojam suverenog vladanja repertoarom. „Fake" je značilo da ne postoji potpuna kompozicija sa aranžmanom već muzičari dodaju sastojke koji nedostaju.

Trojica muzičara postavila su sebi zadatak da ovu praksu koja je neodvojiva od tradicije jazza preokrenu razigranom muzikom, namećući sebi „ograničenja" koja se kreću od neočekivanog do apsurdnog, omogućavajući da zavlada magija transformacije čineći da njihove vlastite Fake Books eksplodiraju stvarajući nove neočekivane melodije.

Hoang, Cellier i Darrifourcq predstavnici su mlađe generacije i traženi muzičari na dinamičnoj francuskoj sceni, a ovim projektom na svjež način reinterpretiraju standarde.

Ulaznice za koncert u prodaji su online na jazzfest.ba a od 31. oktobra i u festivalskom box officeu.