svemirska utrka

Kina se sprema za izgradnju baze na Mjesecu

igle izrađene od imitacije lunarnog tla, mogućeg građevinskog materijala za buduću bazu na Mjesecu, bit će poslane na kinesku svemirsku postaju Tiangong.

Vjeruje se da će prva cigla, nakon testiranja u orbiti, biti vraćena na zemlju do kraja 2025. godine, objavio je "Global Times".

Opeke imitacije lunarnog tla imaju sličnu gustoću kao i obične opeke, ali njihova je čvrstoća oko tri puta veća od običnih crvenih i betonskih opeka. Samo jedan kvadratni centimetar može izdržati više od tone težine, rekao je CCTV.

"Kombinacija ovih jakih cigli i tehnika spajanja čini ih izvrsnim za buduću lunarnu bazu", rekao je Zhu Cheng, profesor u Nacionalnom centru za tehnološke inovacije za digitalnu gradnju.

Najveći izazov gradnje na Mjesecu je drastična promjena temperature. One dosežu 180 stupnjeva tijekom lunarnih dana i padaju na minus 190 stupnjeva tijekom lunarnih noći, piše Global Times.

Osim toga, nema zaštite od atmosfere, pa kozmičko zračenje i mikrometeoriti udaraju u površinu Zemljinog satelita i to može utjecati i na zgrade, koje moraju biti puno jače i jače.

Ove cigle bit će poslane u stanicu Tiangong ili u prijevodu "Nebeska palača" u misiji Tianzhou-8. Tamo će se ispitati njihova trajnost i čvrstoća, mogućnost izolacije i zaštite od zračenja.

"Bez obzira radi li se o materijalu za znanstvena istraživanja ili za izgradnju na Mjesecu, transport materijala sa Zemlje je nepraktičan. S obzirom na trenutni kapacitet, prostor u letjelicama trebao bi biti rezerviran za osoblje, osnovnu opremu i zalihe", rekao je za "Global times" Wang Yanan, glavni urednik časopisa Aerospace Knowledge.

Na Mjesecu se, naravno, nalaze ogromne količine lunarnog tla, pa je ideja da se od njega napravi građevinski materijal.

Kina trenutno vodi svemirsku utrku kada je u pitanju osvajanje Mjeseca. Ne samo da su prvi u 21. stoljeću spustili letjelicu na Mjesečevu površinu, već su uspjeli spustiti letjelicu na takozvanu tamnu (daleku) stranu Mjeseca i prvi u historiji od tamo uzeli uzorke i dovesti ih na Zemlju.

Plan im je započeti pripreme za izgradnju Međunarodne postaje za istraživanje Mjeseca 2026. godine. Istodobno, Amerika do kraja desetljeća planira ponovno poslati ljude na Mjesec.