u napadu na bejrut

Izrael potvrdio ubistvo Hashema Safieddinea koji je trebao biti novi vođa Hezbollaha

Izrael je potvrdio ubistvo čovjeka za kojeg se pretpostavljalo da će biti sljedeći vođa Hezbollaha u zračnom napadu na južni Bejrut početkom oktobra.

U saopćenju je izraelska vojska (IDF) objavila da su u napadima u predgrađu Dahiyeh ubijeni Hashem Safieddine i Ali Hussein Hazima, šef obavještajnog odjela militantne grupe, prije tri sedmice.

Kult ličnosti

Bio je to prvi put da je Izrael potvrdio ubistvo najvišeg političkog zvaničnog Hezbollaha nakon bivšeg glavnog sekretara Hassana Nasrallaha. Hezbollah još nije komentirao tvrdnje Izraela.

Safieddine je bio šef Hezbollahovog najvišeg tijela za donošenje političkih odluka, izvršnog vijeća, i navodno je prije nekoliko godina izabran za nasljednika Nasrallaha.

Također je bio rođak bivšeg sekretara i smatralo se da ima uglavnom sličnu harizmu koja je inspirirala kult ličnosti oko Nasrallaha, prenosi Guardian.

Njegova sudbina je bila nepoznata nakon izraelskih napada na Dahiyeh 3. oktobra, za koje je Izrael rekao da su ciljali podzemni bunker u kojem je živio viši vođa.

Hezbollah navodno nije mogao ponovno uspostaviti kontakt sa Safieddinom jer su spasioci bili spriječeni da dođu do mjesta bombaškog napada.

Nakon ubistva Safieddinea, samo je Naim Qassem, zamjenik glavnog sekretara Hezbollaha, ostao od višeg rukovodstva Hezbollaha otvorenog za javnost.

Qassem je zaštitno lice grupe od ubistva Nasrallaha, ali ne uživa istu popularnost među pristalicama Hezbollaha kakvu je imao Nasrallah.

Ostaje nepoznato ko će preuzeti kormilo kao sljedeći vođa grupe.

Složen proces

U govoru prije dvije sedmice, Qassem je rekao da je imenovanje novog čelnika složena procedura i da će potrajati neko vrijeme.

Uz udarce političkom vodstvu, Izrael je u posljednja tri mjeseca ubio gotovo sav Hezbollahov viši vojni kadar.

U udaru u kojem je ubijen Safieddine također je ubijeno 25 drugih vođa Hezbollaha, prema Izraelu.

Prošle sedmice, Izrael je ubio vođu palestinskog Hamasa Yahya Sinwara u Gazi.

Safieddine je rođen 1964. u južnom Libanu i bio je jedan od osnivača Hezbollaha.

Smatralo se da je proveo mnogo godina u Qomu, iranskom vjerskom gradu, a Hezbollah mu je povjerio niz zadataka, uključujući upravljanje opsežnim legalnih i ilegalnim poslovima organizacije.

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija stavile su ga na svoje liste terorista 2017. godine.