tražiti odgovorne

Američki senatori pozvali Joea Bidena da pokrene istragu o izraelskom napadu na novinare

Američki senatori pozvali su predsjednika Joea Bidena da pokrene nezavisnu istragu o izraelskom napadu na novinare koji se desio 13. oktobra 2023, u kojem je jedan novinar ubijen, a šest ranjeno.

Pismo koje je potpisalo 12 senatora, uključujući senatore iz Vermonta Bernieja Sandersa i Petera Welcha, poslano je predsjedniku Bidenu, državnom skretaru Antonyju Blinkenu i glavnom tužiocu Merricku Garlandu.

"Bolno je i očigledno da SAD ne može vjerovati vladi (izraelskog premijera Benjamina Netanyahua) po pitanju odgovornosti za ove napade. Godinama izraelske vlasti nisu uspjele da istraže ili pozovu na odgovornost za napade na novinare", navodi se u pismu.

Ističući da Izrael neće pokrenuti istragu o ovom pitanju i da Netanyahuova vlada neće poduzeti ništa, senatori su uputili poziv američkoj vladi da pod rukovodstvom američkog Ministarstva pravde "odmah otvori nezavisnu, nepristrasnu, sveobuhvatnu i transparentnu istragu o napadu".

"S obzirom na to šta nam govore historijski podaci, nema razloga vjerovati da će Netanyahuova vlada poduzeti bilo kakve korake. Stoga bi američka vlada trebala poduzeti mjere kako bi osigurala odgovornost za napade na njene građane", dodano je.

U napadu izraelskih snaga na novinare u južnom Libanu 13. oktobra 2023. godine, snimatelj novinske agencije Reuters Issam Abdullah je poginuo, a šest predstavnika medija je povrijeđeno.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), najmanje 128 novinara je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra 2023. godine.