rozi kokain

Opasnija je nego što izgleda: Ovo je nova droga koja zavarava korisnike

Neko ko je pijan na zabavi i misli da bi kokain mogao neutralizovati efekte alkohola neugodno će se iznenaditi...

Rekreativna droga poznata kao “roze kokain” privlači pažnju i izaziva konfuziju, jer obično ne sadrži kokain.

Ovaj ružičasti prah je zapravo mješavina različitih droga obojenih u ružičasto, pojavljuje se u zapljenama droge, što izaziva upozorenja od strane policije.

Roza kokaina je također poznata kao “tusi”, ali oba nadimka za ovaj prah više su pitanje marketinga nego stvarnosti. Stručnjaci kažu da rijetko sadrži kokain i da je vjerovatnije da sadrži ketamin, drogu s vrlo različitim efektima, piše AP.

Zašto je roze boje?

Roze kokain je ružičast zahvaljujući prehrambenoj boji ili pigmentu, kaže Joseph Palamar, koji proučava trendove droga na NYU Langone Health u New Yorku.

“Ponekad u mješavini ima kokaina, ali to je obično više mješavina ketamina,” rekao je Palamar.

Istraživanja su pokazala da su neki paketi sadržavali metamfetamin, MDMA, “kupeljske soli”, kofein i opioide.

“To je mješavina koju svako može napraviti ako ima nekoliko droga i rozu boju,” dodao je Palamar.

Riječ “tusi” može biti skovana da imitira 2C-B, rekreativnu drogu korištenu na rave sceni 1990-ih, poznatu po euforičnim efektima, prema radu koji je Palamar objavio prošle godine. Analize droga koje je Palamar pregledao pokazale su da tusi obično ne sadrži 2C-B.

Zašto je roze kokain opasan?

Opasnost je povezana s neznanjem o tome šta se nalazi u njemu. Korisnici bi mogli doživjeti neželjene efekte ili uzeti veću količinu nego što im prethodno iskustvo sugerira da mogu podnijeti. Ketamin je moćni anestetik odobren za upotrebu tokom hirurških zahvata, ali je u posljednjim godinama korišten rekreativno i kao tretman za depresiju, anksioznost i bol. Može izazvati halucinacije i uticati na disanje i srce.

“Ketamin nije zabavna droga za većinu ljudi,” rekao je Palamar. “Na neki način vas stavlja u svoj mali svijet, i stvari se obično čine vrlo stranim kada ste na njemu, posebno u velikim dozama.”

Neko ko je pijan na zabavi i misli da bi kokain mogao neutralizovati efekte alkohola neugodno će se iznenaditi roza kokainom koji je zapravo uglavnom ketamin, rekao je.

“Ako ste pili, to će vas natjerati da se osjećate loše i disocijativni efekti neće biti prijatni,” dodao je.

Odakle dolazi roze kokain?

U maju, američka obalna straža je izvijestila o zapljenama roze kokaina među drugim drogama duž obala Meksika, Centralne i Južne Amerike.

“To je bio prvi put da sam čuo za velike serije koje se uvoze u SAD kao tusi,” rekao je Palamar.

Također, to može jednako lako praviti i dileri droge u Sjedinjenim Državama, koji sami miješaju.